2018-03-26

Wat is nou precies koliek en waarom krijgen paarden het?

Wat is nou precies koliek en waarom krijgen paarden het?
Nu met de extreme kou de afgelopen weken waren er ook weer veel koliek gevallen..
Kun je er zelf wat aan doen? Of is het iets onvermijdelijks?
 
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Om koliek beter te kunnen begrijpen is het handig om de anatomie en de werking van de darmen te kennen. De darmen van een paard zijn zo groot omdat het verwerken van ruwvoer veel tijd nodig heeft en door veel processen heen moet gaan om alles uit het ruwvoer te verwerken. De darmen dienen ook als reservoir voor water en elektrolyten. Door de cellulose afbraak in de darmen komt er veel warmte vrij. In tegenstelling dan bij ons, helpen de darmen ook om het paard warm te houden.
 
Ruwvoer heeft wel 15-20 uur nodig om de blinde darm te passeren!!

De darmen bestaan net als bij ons uit een dunne darm, blinde darm en dikke darm. De dunne darm is ongeveer 20-25 meter lang en heeft 30% verteringscapaciteit. Hierin wordt zetmeel, suikers, proteïnen en vetten gefermenteerd. Door enzymen wordt het voedsel hier verteert. Door de darmwand worden hier de aminozuren, sporenelementen, Vit A-D-E, fructose en vetzuren opgenomen. Het duurt ongeveer 5-6 uur voordat het voedsel de hele dunne darm gepasseerd is.
 
De blinde darm is 1 meter lang en licht aan de rechterkant in de hongergroeve bij het paard. Het is een soort grote zak waar de fermentatie van koolhydraten verder gaat. In de blinde darm zitten miljoenen micro-organismen die verder gaan met de fermentatie van het voedsel. Deze micro-organismen verschillen per paard want deze zijn afhankelijk van het rantsoen dat het paard krijgt. Een paard wat alleen ruwvoer krijgt heeft hele andere organismen nodig dan een paard dat ernaast ook krachtvoer krijgt. Ruwvoer heeft wel 15-20 uur nodig om de blinde darm te passeren!!

Maag.png
 
De dikke darm is 9 meter lang en heeft 60% verteringscapaciteit. In tegenstellig tot de dunne darm is het verteringsmechanisme in de dikke darm door micro-organismen en niet door enzymen. De dikke darm heeft allerlei variabele diameters om het voedsel goed te verteren. Ok heeft de dikke darm 3 scherpe bochten, de borstbeen, bekken en middenrifbocht. Dit zijn vaak plekken waar verstopping kan ontstaan. De gevoeligste is de bekkenbocht, deze draait 180 graden en heeft ook nog eens een grote vernauwing. Naast verstoppingskoliek heb je ook gas koliek, wat kan onstaan door een slechte microbiële fermentatie. Daarnaast worden hier de rest van de vitaminen en minderalen geabsorbeerd door de darmwand. Voedsel heeft zo’n 24 uur nodig om de dikker darm te passeren. Door de scherpe bochten en de variabele diameters gaat het erg langzaam. In tegenstelling tot bij ons mensen kan voedsel wel 2 dagen nodig hebben om verteerd te worden.
 
Waarom zijn er nu met de kou zoveel koliek gevallen?
Paarden gaan meer eten omdat ze het koud hebben, de grote hoeveelheden zijn de darmen niet gewend wat kan resulteren in koliek. Sommige paarden hadden minder beweging omdat alles buiten bevroren was, de darmen komen dan veel stil te liggen en doordat paarden vaak meer gaan eten is juist beweging daarbij belangrijk. Het kan ook zijn dat je paard stress heeft gehad van de kou, door stress gaan er verschillende micro-organismen dood in de darmen waardoor deze gevoeliger wordt voor gas.
 
Wat kun je zelf doen?
Is je paard gevoelig voor koliek. Overweeg dan eens een voedingssupplement met pre en probiotica. Prebiotica bevordert de groei van positieve micro-organismen in de darmen. En Probiotica stimuleert de groei van gunstige bacteriën die goed zijn voor de darmflora. Ook een osteopathische bandeling zou erg goed kunnen helpen. Zo kan ik nagaan waar de darmen niet helemaal lekker lopen. En misschien komt het wel vanuit een ander deel van het lichaam door een blokkade.
 
Wil je meer informatie over een behandeling? Kijk dan even hier.
 
Liefs, Sandy

Darmen rechter kant.png

Admin - 04:57:50 @ Anatomie | Een opmerking toevoegen