2018-03-06

Van schouder tot knie

Vaak kijken we alleen naar de achterhand van een paard omdat daar de motor zit en de verzameling vandaan komt. Maar wist je dat het voorbeen ongeveer 60% gewicht draagt?! Dat de voorbenen meehelpen bij balans en het sturen?! Een paard heeft ook geen sleutelbeen. Dat is anatomisch niet mogelijk. Deze zou namelijk telkens breken bij een landing na een sprong en ook zou het invloed hebben op de zijgangen.
 
De voorbenen zitten aan het lichaam vast door middel van de pectorale draagband. Deze bestaat uit spieren, pezen en fascia. Door deze pectorale draagband kan het schouderblad over de ribben glijden. De romp vrij bewegen tussen de schouderbladen. En het lichaam bij hoge snelheid wenden.
Ook zorgt deze draagband ervoor dat het paard voorwaarts zijwaarts kan doordat de pectorale draagband adductie en abductie toelaat.
 
Het voorbeen bestaat uit het schouderblad, de opperarm, het spaakbeen en de ellepijp, en de voorknie. Het schouderblad is een groot en driehoekig blad. De binnenkant van het schouderblad is glad en hol. Hierdoor kan het schouderblad over de ribben glijden. En krijgen de spieren en ligamenten van de pectorale draagband trekkracht. Wanneer een paard loopt gaat het schouderblad naar voren en naar achteren. Daarom is het ook belangrijk dat je zadel niet strak tegen het schouderblad aan ligt. Wanneer het schouderblad beweegt dan glijd hij over de eerste 7 wervels en de bijbehorende ribben.
 
_ Schouderblad.png

Het schoudergewricht verbind het schouderblad en de opperarm met elkaar. Dit noemen we ook wel het boeggewricht. Het opperarmbeen is één van de sterkste botten van het paard. Het is ene dik en gehoekt been wat ervoor gemaakt is om schokken op te vangen.
 
Het elleboog gewricht verbind de opperarm en het spaakbeen-ellepijp. Deze zijn bijna hetzelfde als onze onderarm. Alleen zijn bij het paard deze 2 botten aan elkaar vergroeit. Bij ons niet. Wij kunnen de beweging maken om soep van een lepel te eten met onze arm. Een paard kan die beweging niet maken doordat deze 2 botten aan elkaar gegroeid zijn.
 
Onderaan de spaakbeen en ellepijp zit de voorknie. Deze is te vergelijken met onze pols. Niet onze knieën. De voorknie bestaat uit 7 soms 8 kleine compacte botjes die samen de schokken op kunnen vangen. De pezen die in het onderbeen lopen. Lopen in een groeve achter de voorknie langs.
 
Dus belangrijk om te weten is;
- Dat het schouderblad vrij ligt van je zadel om te bewegen.
- Dat een paard 60% gewicht op zijn voorbenen draagt.
- Dat de voorbenen zijgangen mogelijk maken.
- Dat het voorbeen niet met een bot vast zit aan het lichaam maar door de pectorale draagband die uit spieren en ligamenten bestaat.
 
Dit is één van de redenen waarom je een paard van achter naar voren met rijden. Het voorbeen is veel sneller verzuurt. En het achterbeen heeft een scharnier functie waardoor deze veel meer gewicht en kracht kan hebben. Maar dat zal ik in een ander blog uitleggen.
 
Wil je graag informatie over een ander deel van het lichaam??
Let me know en ik zal erover schrijven voor je.
 
Liefs, Sandy
 
Spieren die het voorbeen op zijn plek houden en zorgen voor de beweging.png

Admin - 05:27:42 @ Anatomie | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments