2018-03-21

Heeft jouw paard een goede rompstabiliteit?

Je kent het wel. Je paard valt uit de galop of lijkt wel 20 versnellingen te hebben in de draf.
Dit kan te maken hebben door een slechte rompstabiliteit. Je paard heeft een goede rompstabiliteit nodig om zijn eigen lichaam te dragen. Maar ook om jouw te dragen. En om in balans te kunnen lopen.
 
Een goede rompstabiliteit werkt namelijk mee aan:
- Een goede houding van de rug.
- Een goede balans.
- Het sterker make van ruggengraat, heup en bekken.
- Moeiteloze bewegingen
- Verminderd blessure risico
- Het vermogen zichzelf te dragen en correct te bewegen zonder te overbelasten.
- Soepele en goed gecoördineerde bewegingen.
 
De rompstabiliteit wordt gevormd door de rugspieren, buikspieren, heupstabilisatoren, de Psoas spier en de pectorale draagband. Het zijn de diep gelegen spieren die voor de stabiliteit zorgen. Wist je dat een paard voor 60% uit spieren bestaat? Deze spieren zijn niet met een week ontwikkeld. Dit kost tijd en correcte training. Dit is dan ook jouw verantwoordelijkheid als trainer va je paard.

rompstabiliteti.png
 
Hoe train je de rompstabiliteit?
Deze train je elke dag zodra je op je paard stapt. Maar er zijn oefeningen waarmee je het extra traint.
- Achterwaarts is een goede oefening om de rugspieren op lengte te krijgen de buikspieren aan te spannen en de spieren rondom het bekken aan te spannen.
- Cavaletti’s stappen, draven en galopperen. Want hierbij moet je paard zijn buikspieren aanspannen en kan hij automatisch zijn rug ontspannen en op lengte brengen. En het achterbeen treedt makkelijker onder waardoor de spieren rondom het bekken ook extra moeten werken.
- Springen, want hierbij moet het paard zijn hele romp aanspannen om over de sprong te komen.
Maar ook de tempowisselingen in stap, draf en galop waarmee je je paard leert om zichzelf te dragen zijn allemaal oefeningen om een goede rompstabiliteit te krijgen.
 
Kun je een goede rompstabiliteit zien?
Nee helaas niet omdat het de diep gelegen spieren zijn. Het enige verschil wat je soms kan zien is dat sommige paarden een “hangbuik” hebben. Zei hebben dan slappe buikspieren en zo ook slappe rugspieren en dus weinig rompstabiliteit. Het is wel essentieel om je paard dan anders te gaan trainen als dit zo is. Om blessures te voorkomen.
 
Liefs, Sandy

Admin - 05:14:43 @ Anatomie | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments