GRATIS e-book 5 blokkades bij het paard Sandy Jansen paardenosteopathie

Osteopaat voor paarden

Wat doet een osteopaat?

Het woord osteopathie bestaat uit twee Griekse woorden Osteon is “bot” en Pathos is “het lijden”.

Maar naast het skelet waar een osteopaat naar kijkt is osteopathie nog zoveel meer!

Zo maakt een osteopaat de verbinding tussen lichaam en geest. Een osteopaat lost de problemen van binnen naar buiten op. Wanneer er een bewegings beperking is in een voorbeen dan kijkt de osteopaat niet alleen naar de structuren van het voorbeen en welke er uit balans zijn maar ook naar de oorsprong van het probleem. Zo kan de oorsprong komen vanuit de longen of het hart. Of vanuit het hoofd want diverse spieren zijn verbonden met het hoofd en het voorbeen. Wanneer er tijdens de behandeling alleen gekeken wordt naar de structuren van zoals hier verteld het voorbeen en de oorsprong niet opgelost wordt dan valt het paard vaak na een maand of 2-3 weer terug naar zijn oude stand. Omdat simpelweg het probleem niet opgelost is door alleen het skelet te verbeteren.

De behandeltechnieken zijn zacht en hebben een diepgaand effect.

Een osteopaat gaat dus echt opzoek naar de oorsprong van een probleem. Wanneer een oorsprong bekend is dan kun je dit als eigenaar ook in de toekomst in de gaten houden en verbeteren waar nodig. Ik vind het altijd erg fijn om samen met de eigenaar op zoek te gaan naar oplossingen om terugval te voorkomen.

“Voorkomen is beter dan genezen!”

Alles in het lichaam heeft een ritme. Je hebt het ritme van de ademhaling, een ritme van het hart en een cranio-sacraal ritme. Wanneer een orgaan niet goed functioneert dan kan dit orgaan niet meer goed mee in het ritme en dat gaat op ten duur zorgen voor pijn en verzuring. Hierdoor kan je paard anders gaan bewegen en zijn lichaam anders gaan belasten. Stel je voor; je gaat een rondje hardlopen terwijl je net een grote maaltijd hebt gegeten, het is niet fijn om dan hard te lopen waarbij je jouw volle maag constant heen en weer voelt gaan, dit is vergelijkbaar met wat een paard voelt wanneer er een orgaan uit balans is.

Doordat het paard horizontaal staat “hangen” alle organen met banden aan de wervelkolom. Een osteopaat heeft naast de bottenleer ook kennis van de spieren, de pezen, de organen, het cardiovasculaire systeem, het lymfesysteem en het zenuw systeem (cranio-sacraal).

Door al deze kennis kan de osteopaat verder kijken dan alleen een beweging beperking en kan ze tot de oorsprong van het probleem komen.

De 3 hoofdsystemen waar een osteopaat mee werkt

Het Cranio-sacraal systeem:

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de schedel, de hersenen, het ruggenmerg, het wervelkanaal, het hersenvocht en de omliggende vliezen. Het cranio-sacraal systeem heeft 3 ritme’s. Een slaap ritme, een waak ritme en een midden ritme. Wanneer een osteopaat dieper in het lichaam aan het behandelen is dan zie je vaak je paard heel erg ontspannen en relaxed en zijn oogjes zijn dan zacht. Dit is het middelste ritme. Hierin is het paard zo ontspannen mogelijk hierdoor kan de osteopaat goed voelen waar er stagnatie is in het lichaam en doordat alles in het lichaam ontspannen is kan de osteopaat makkelijker een beperking helpen. Een belangrijk probleem wat cranio sacraal therapie kan verbeteren is hoofdpijn bij paarden. De schedel bestaat uit allerlei kleine botten en met cranio sacraal therapie kun je deze botten weer in evenwicht krijgen.

Het pariëtale systeem:

Dit systeem omvat alle botten, spieren en pezen. Als osteopaat kijk je naar de beweging van het paard en naar de stand van de gewrichten. Soms hebben paarden een aangeboren stand en soms is het een aangeleerde stand. Wanneer het een aangeleerde stand is dan is er vaak veel scheefheid in het skelet maar ook in de spieren te zien. Daarom kijkt een osteopaat ook naar de ontwikkeling van de spieren, hier is namelijk veel informatie uit te halen. Een osteopaat kan door middel van trusten een gewricht weer recht zetten. Wanneer een gewricht langere tijd verkeerd heeft gestaan dan zijn de spieren eromheen ook vaak verkeerd gegroeid, daarom zie je vaak de osteopaat ook even de spieren los masseren om het gewricht heen wat hij behandelt heeft.

Wanneer een verkeerde stand lang heeft aangehouden dan kan het zijn dat na het correct zetten van het gewricht deze na verloop van tijd toch weer terug in het oude gaat staan. Daarom geef ik vaak oefeningen mee om dit te verminderen en vaak is dan meerdere behandelingen in een kort tijdbestek nodig.

Het viscerale systeem:

Het viscerale systeem bestaat uit alle organen. Nou kan een osteopaat niet de werking van een orgaan beïnvloeden maar wel de mobiliteit van een orgaan. Wanneer de mobiliteit van een orgaan verbeterd dan kan het orgaan ook beter zijn werking doen. Zelf heb ik in de praktijk geleerd dat wanneer er een mobiliteit probleem is ontstaan bij een orgaan je dit het beste ook aan kan pakken door ook naar de voeding te kijken. Voeding is tegenwoordig onmisbaar. Ook bij de paarden gaan we gelukkig steeds maar naar het voeden van onze paarden in plaats van het vullen.

Veel supplementen worden gegeven omdat me denkt dat het goed is door goede reclame dat het merk maakt maar soms werken deze supplementen juist averechts en maak je jouw paard alleen maar zieker met het supplement.

Hoe is osteopathie ontstaan?

Andrew Taylor Still is de eerste grondlegger van osteopathie. Hij was een Amerikaanse arts en leefde van 1828 tot 1917. Hij heeft in Amerika de eerste osteopathie school opgericht. In de tijd dat Andrew Still leefde waren er alleen maar hele zware en giftige medicijnen. Ook kwam hij uit de agrarische sector waardoor hij veel interesse had in de natuur. Hierdoor ontstond zijn interesse om het lichaam op een natuurlijke wijze te helpen inplaats van zware medicijnen te gebruiken. Hij wilde als arts niet de symptomen behandelen van een ziekte maar de oorzaak vinden en deze herstellen.

“To find health should be the object of the doctor. Any one can find disease”

A.T. Still

Naast Andrew still waren er nog 2 belangrijke mensen die ervoor gezorgd hebben dat de osteopathie is waar het nu voor staat. Namelijk Irvin M. Knorr die via neurofysiologische onderzoeken meer theoretische onderbouw gaf aan de osteopathie. En William Garner Sutherland hij was een directe student van Andrew Still en ontdekte door eigen onderzoek dat er bij de schedelnaden geringe beweging mogelijk was die erg van belang is. Sutherland was de grondlegger van de cranio-sacraal therapie en ontwikkelde een behandel methode om spanning ter hoogte van de hersenvliezen te verminderen. En de beweeglijkheid tussen de schedelbeenderen en het heiligbeen te verbeteren.

Door de jaren heen is Osteopathie gegroeid in een manuele therapie vorm die het zelf herstellend vermogen van het paarden lichaam ondersteunt. Wanneer er klachten zijn dan wordt er niet alleen gekeken naar een probleem in de beweging van het lichaam maar ook wat hier de oorsprong van is. Zodat de problemen bij de bron aangepakt kunnen worden.

Wanneer alleen een beweging beperking wordt aangepakt maar er verder niks verandert wordt, dan zie je vaak na 3 maanden weer hetzelfde probleem terug komen. Dit kan zijn door een verstoring in het viscerale systeem. Maar dit kan ook komen door verkeerde training of verkeerd harnachement. Dit is iets wat ik als osteopaat in het gehele plaatje meeneem. Een osteopaat gebruikt het houdings- en bewegingsapparaat als aangrijpingspunt om de weefsels te ontspannen zodat de druk op uittredende zenuwen, bloed- en lymfevaten afneemt en de genezing weer op gang kan komen.

 Welke problemen kan een osteopaat verbeteren?

Een osteopaat kan heel veel verschillende problemen oplossen. Soms al in één behandeling en soms zijn er meerdere behandelingen nodig dat ligt aan het probleem en wat de oorzaak hiervan is. Ieder probleem heeft een eigen oorzaak en dit is bij geen één paard hetzelfde. Dus wat bij het ene paard werkt, werkt niet voor een ander paard. Net als wij mensen zijn alle paarden ook verschillend met hun eigen karakter. Het ene paard verbeterd al heel erg na één behandeling waar zijn buurman bijvoorbeeld twee of drie behandelingen voor nodig heeft.

Omdat osteopathie een manuele therapie vorm is die het zelf herstellend vermogen van het paard verbeterd kan het heel goed gegeven worden naast de reguliere geneeskunde. Ook werken de behandelingen vaak langer door. Wanneer er een blokkade wordt weggehaald dan moet het lichaam even opnieuw zoeken naar balans. Dat kan een dag zijn maar vaak merk je dat het hele lichaam even opnieuw zijn balans moet vinden. Hierdoor kan het zijn dat het paard eerst heel stijf wordt of juist super soepel is maar niet fijn in de aanleuning en dat het met verloop van een paar dagen beter wordt. Daarom is het advies vaak na een behandeling om even een paar dagen rust te geven. Wel ben ik van mening dat rust roest is en vaak stel ik dan ook geen rust voor maar een verandering van bewegen. Omdat osteopathie zo’n mooie therapie vorm is die eigenlijk alleen maar het lichamelijke balans wil terug vinden is er super veel te verbeteren met osteopathie. Zo ook de volgende problemen.

Rijtechnische problemen…

De volgende rij-technische problemen kunnen verbeteren of zelf verdwijnen na een behandeling:

  • Problemen in de lengte buiging
  • Problemen in de aanleuning
  • Paard is stijf op 1 kant
  • Paard huppelt met aandraven
  • Paard wil niet lekker door galopperen
  • Paard kantelt met zijn hoofd
  • Paard wil niet achterwaarts
  • Paard kan niet goed ontspannen
  • Paard bokt en steigert
  • Paard heeft niet genoeg souplesse
  • De training stagneert
  • Paard gooit tong over het bit

Een belangrijk teken van een disbalans in het lichaam is wanneer de training met je paard stagneert.

Vaak zoeken we het dan eerst in ander harnachement of een nieuwe trainer soms werkt dit ook even, maar vaak loopt dit ook na een maand of 2 a 3 weer vast. Dit komt omdat nieuw harnachement of een andere trainingsmanier het paard weer even de ruimte geeft om anders te bewegen. Maar uiteindelijk wanneer er een disbalans is dan komt de stagnatie al snel weer terug. Het is zonde als je met strenge training hier doorheen gaat proberen te prikken want vaak maak je dan meer kapot dan dat in eerste instantie wordt gedacht.

Sommige problemen die Rijtechnische naar boven komen kunnen al veel langer spelen. Zo kan de oorsprong van het probleem bijvoorbeeld al gebeurt zijn in de opfok. We weten allemaal dat het hopen is dat je paard heel van de opfok komt zeker wanneer het een hengst is want die spelen er vaak ruig op los. Wanneer er in de opfok iets is gebeurt waarmee het paard iets heeft geblesseerd maar wat wij niet meer kunnen zien wanneer we ons paard ophalen van de opfok en hem gaan beleren. Dan lijkt alles in het begin goed te gaan maar vaak heb je dan wanneer je de L voorbij bent en meer lengtebuiging moet gaan creëren bij je paard dat er beperkingen ontstaan. Dit kan dus voortkomen uit een blessure die hij in de opfok al heeft opgedaan. Wanneer wij dan met rijden hier doorheen gaan proberen te drukken dan kun je je misschien nu wel voorstellen waarom sommige paarden zo hels onder het zadel worden. Dit is gewoon omdat ze hierbij pijn hebben.

Soms lukt het om dan toch door zo’n stukje heen te komen maar vaak kom je een niveau hoger weer een ander probleem tegen. Het fijne met osteopathie is dat het hele lichaam behandelt kan worden. Zo kunnen de eerder ontstane problemen ook gevonden en behandelt worden. Blijf daarom niet te lang met Rijtechnische problemen door rijden want je doet jezelf en je paard veel meer plezier om dit op te laten lossen door een osteopaat zodat jullie hierna weer in harmonie kunnen samenwerken!

Een bokkend en stout paard is meestal een uiting dat het paard of de hulpen niet begrijpt of pijn heeft! 

Lichamelijke problemen bij het paard…

Naast rij technische problemen kun je ook andere problemen met je paard ondervinden. Stel het rijden gaat fantastisch maar toch heb je het idee dat je paard niet helemaal lekker in zijn vel zit. Misschien zie je het aan zijn uiterlijk misschien wel omdat hij steeds slechter hersteld na een training of misschien is het wel een allergie wat hij ineens heeft gemanifesteerd.

Ook de volgende problemen kunnen verbetering geven of zelfs verdwijnen na een osteopathische behandeling:

  • Doffe vacht > Een doffe vacht kan allerlei redenen hebben. Vaak komt het voort vanuit interne problemen. Of teveel ophoping van afvalstoffen of een slecht werkende darm. Al met al het is geen gezond teken en hier is zeker wat aan te doen.
  • Singelnijd > Na het behandelen van het borstbeen en de borstspieren is vaak singelnijd al een heel stuk vermindert. Wanneer het echt aangeleerd gedrag is dan kun je het door een specialist af laten leren. Maar door middel van een behandeling kun je goed vast stellen of het aangeleerd gedrag is of dat er echt problemen zijn in dit gebied waardoor het paard het niet fijn vindt om aan gesingeld te worden.
  • Vaak gaskoliek of vreemde mest > Wanneer je paard vaak een opgeblazen buikt heeft en het niet fijn vind om aangeraakt te worden bij de flanken dan zijn dit vaak al voortekenen van teveel gas vorming in de buik. Vooral bij de rechter flank waar de blinde darm licht. Wanneer voedsel niet goed verteerd kan worden dan hoopt zich hier een hoop gas op wat pijnlijk is voor je paard. Het is daarom essentieel om naast het behandelen van de darmen ook goed te kijken naar het voeding management zodat de darmen optimaal ondersteund worden en de gasvorming vermindert.
  • Allergieën > Ook bij allergieën kan osteopathie verlichten. Wel is het vaak een hele puzzel en niet met 1 behandeling en met alleen osteopathie te verhelpen. Vaak is het ook verandering van het voer management nodig. Een allergie ontstaat meestal uit disbalans vanuit de darmen maar ook kan het door verandering van het voer of vanuit een verhuizing met je paard komen. Een allergie is een tegen reactie van het immuunsysteem en soms heb je de allergie aangepakt maar komt het in de vorm van een andere allergie of huid aandoening weer terug. Het is daarom vaak een wat langer traject om op te lossen, maar zeker niet onmogelijk! Ook helpt osteopathie vaak goed naast de reguliere geneeskunde zeker met allergieën.
  • Head shaken > Head shaken is ook goed te behandelen met osteopathie mits het probleem helemaal verholpen kan worden. Het kan namelijk voort komen uit oog problemen. Paarden hebben een zelf ingebouwde zonnebril, wanneer deze “zonnebril” aangetast is dan komt zonlicht dus heel fel naar binnen hierdoor kan het paard gaan head shaken omdat hij van deze prikkel af wil. Deze aandoening is helaas niet meer helemaal te verhelpen, maar hierbij kun je jouw paard wel helpen door de juiste oog bescherming te geven en eventueel medicijnen. Head shaken kan ook komen doordat het paard hoofdpijn heeft of door een allergie zoals pollen allergie. Ja ook paarden kunnen hoofdpijn hebben. De schedel van het paard bestaat uit allerlei botten waar beweging tussen zit. Wanneer het paard een klap heeft gehad op het hoofd of wanneer hij bijvoorbeeld is gaan hangen in het halster dan kunnen deze schedel beenderen scheef gaan zitten wat irritatie geeft. Wanneer het paard dit niet zelf kan verhelpen dan gaat dit irritatie geven en scheve druk op de hersenen waarna je hoofdpijn gaat creëren. Door middel van cranio-sacraal therapie wat een onderdeel van de osteopathie is kun je dit verbeteren en zelfs helemaal corrigeren.
  • Hengstig heids problemen > Omdat osteopathie ook diverse behandel technieken heeft om organen weer in balans te krijgen kan een osteopaat ook inwerken op de baarmoeder. Dit heeft vaak positieve effecten op de hengstig heid en de bijkomende merrie buien. De cyclus van een merrie lijkt veel op de cyclus van ons vrouwen. Echter zijn veel merries of constant hengstig of maar 1 keer per jaar.

Ook een krampbeen kan een symptoom zijn en is te behandelen door een osteopaat. Het kan verbetering geven en soms zelfs helemaal verdwijnen!

Help mijn paard is kreupel! Wat nu??

Wanneer je paard kreupel is dan is het van belang dat je met hem naar een dierenarts gaat! Een dierenarts kan met zijn apparatuur kijken of er iets gebroken, gescheurd of verzwikt is. En hier de juiste medicijnen voor geven en ook behandelen. Echter wanneer er op de foto’s en echo niks te zien is en de dierenarts je niet verder kan helpen dan kan een osteopaat misschien wel helpen.Als er niks op de harde delen te zien is dan komt de blessure vaak uit een intern probleem. Interne problemen kan een osteopaat opzoeken en proberen te verhelpen.

Als osteopaat zal ik je ook tips en tricks geven om je paard tijdens zijn revalidatie traject of rust periode toch op een andere manier fit te houden. Zodat je paard zijn bespiering merendeels kan behouden en dat jullie na het revalidatie traject weer sneller op jullie oude niveau kunnen terugkeren.

Soms kan het ook zijn dat na een behandeling een paard kreupel wordt. Dit is echter niet de bedoeling van een behandeling. Maar soms haal je een compensatie weg die een blessure deed verbloemen. Vaak kan zo’n blessure wel sneller herstellen omdat deze nog niet geheel overbelast is omdat hij eigenlijk nog niet aan het licht kwam. Ik baal als osteopaat hier ook altijd ontzettend van als dit voorkomt en gelukkig heb ik het pas 1 keer meegemaakt. Dit kwam door het herstellen van de beenstand een belangrijke pees over een botuitsteekseltje kwam bij de voorknie wat irritatie gaf. Dit botuitsteekseltje zat er wel al een tijdje en was van buiten amper voelbaar. Misschien had hij zich een keer aangetikt waardoor het was ontstaan. Gelukkig kon het operatief verwijdert worden en de artsen zeiden dat goed herstel mogelijk was omdat er nog geen slijtage en overbelasting van het knie gewricht te zien was. Ook konden ze het aangedane stukje pees weg schrapen zodat dit geen irritatie meer zou geven zonder de pees te verslechteren.

Wanneer je aankomt bij je paard en je ziet dat hij ineens kreupel zijn stal uit komt dan kun je zelf wel iets constateren. Namelijk is hij kreupel op harde ondergrond of is hij juist slechter op zachte ondergrond. Harde ondergrond is meestal een blessure in de harde delen. En een zachte ondergrond is meestal een blessure in de zachte delen.

De Lecher antenne..

Naast mijn osteopathische handgrepen en behandeling werk ik ook graag met de lecher antenne. De Lecher antenne geeft mij duidelijk weer hoe het gesteld is met de interne organen en daarnaast kan ik met de lecher het hoofdprobleem uitmeten zodat de osteopathie behandeling vanaf de goede plek behandel.

De lecher antenne is net zoals de osteopathie al ontstaan aan het einde van de 18e eeuw. De lecher antenne is vernoemd naar een Duitse fysicus Ernst Lecher die de snelheid van elektromagnetische golven onderzocht. De antenne zelf is ontworpen door de Duitse natuurgeneeskundige R. Schneider.

De Lecher antenne is een instrument dat bestaat uit een kunstof plaatje van epoxyglasvezel waarop een koperen Lecher transmissieleiding is bevestigt die voorzien  is van een maatverdeling. Deze meetlat kan met het schuifje op verschillende golflengtes (frequenties) ingesteld worden. Aan dit kunstof plaatje zitten twee handgrepen waarvan in één handgreep een magneet staafje zit. Hiermee kan ik een positieve of een negatieve polariteit meten. Hierdoor kan ik de positieve en negatieve polariteit van een orgaan meten wat mij verteld hoe gezond of hoe ziek een orgaan is. Iets wat je soms aan de buitenkant van het paard helemaal niet kan terugzien.

Ieder gezond orgaan, weefsel of aandoening heeft zijn eigen frequentie welke zijn opgesteld na langdurig onderzoek van Walter Kunnen. Eric Laarakkers heeft zich nog verder gespecialiseerd op de paarden en het onderzoek hier verder op uitgebreid. Hierdoor zijn er nu zo’n 3500 frequenties waarmee we het lichaam kunnen doormeten.

De lecher geeft veel informatie in korte tijd…

Door de lecher antenne is het voor mij mogelijk om in een korte tijd veel informatie bij elkaar te vergaren. Waar ik vroeger 2 of 3 behandelingen voor nodig had kan ik nu heel snel uitmeten zodta we de behandeling gelijk heel gericht kunnen inzetten. Het wil wel eens voortkomen dat er meerdere blokkades in het lichaam zitten. Met de lecher antenne kan ik de grootste blokkade opsporen en deze als eerste behandelen, hierdoor verbeteren vaak ook de andere blokkades al licht en is er daarna soms nog maar 1 of 2 vervolg behandelingen nodig. Wanneer je niet bij de hoofd blokkade kunt beginnen dan is een osteopaat soms wel 1 of 2 behandelingen verder totdat hij het juiste puzzelstukje heeft. Het kan soms best een puzzel zijn om een paard weer helemaal in balans te krijgen.

Daarnaast kan ik met de lecher heel goed de voeding doormeten. Wanneer ik een verzwakt orgaan heb aangetroffen dan is het niet alleen belang om deze in balans te krijgen met osteopathie maar ook om dit orgaan van binnen uit te ondersteunen met homeopathie. Hierdoor kan een orgaan sneller herstellen en komt het paard weer sneller in balans. Ik meet dan het verzwakte orgaan zonder homeopathie en daarna met homeopathie.

De eigenaar krijgt dan verschillende test buisjes van mij die ik meegenomen heb en legt deze 1 voor 1 achter de schouder van haar paard. Ik meet dan telkens met de lecher de waardes van het orgaan. Wanneer er een helpend middel op het paard ligt dan meet ik een sterke gezonde waarde van het orgaan. Wanneer er een middel op het paard ligt wat niet helpt dan meet ik een verzwakte waarde van het orgaan. Tijdens een behandeling meten we ook allerlei supplementen door die het paard toegediend krijgt. Soms is deze uitslag best zorgwekkend. Het ene supplement werkt heel goed en het andere kan zelfs ziekmakend zijn.

Tegenwoordig is de reclame rondom supplementen en voedingsmerken zo goed dat je je haast schuldig voelt als je het je paard niet geeft. Maar eerlijk is eerlijk, supplementen van grote fabrikanten worden op grote schaal gemaakt om alle paarden te helpen. Alleen ieder paard is anders. En wanneer je meerdere supplementen gaat geven dan zal het ene supplement het andere supplement gaan verzwakken waarna je paard ook mee kan gaan hierin…

Naast organen en weefsels kan ik ook het volgende doormeten

Het is je misschien wel al opgevallen dat ik een grote interesse heb in lichaam EN geest. Zo is het ondenkbaar voor mij om een lichaam in balans te brengen zonder naar de geest te kijken. Het is inmiddels wel bekend dat ook paarden leiden onder stress en hoge cortisol gehaltes in het bloed kunnen laten zien. Cortisol is voor paarden net zo ziekmakend als voor ons mensen. Zo kan een paard hoge waardes laten zien wanneer hij pijn heeft maar dit niet laat zien aan de buitenkant. Maar het kan ook andersom werken een paard kan ook verkrampt zijn door een traumatiserende aandoening. Ik ben daarom superblij dat ik met de lecher kan doormeten en daarnaast ook de chakra’s die veel informatie geven. Hierdoor heb ik echt een totaal plaatje.

Verbindingen van de osteopathie

Naast de 3 systemen van de osteopathie is er ook nog de fascia. Een volledig op zich zelf staand systeem maar toch ook erg nauw verbonden met de andere systemen. Fascia is de laatste paar jaren steeds bekender geworden en gelukkig wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan. Want onbelangrijk is het zeker niet.

Fascia is een driedimensionaal bindweefsel wat tussen alle organen ligt en wat alle weefsels van het lichaam omhult. Het ligt tussen en om de organen, de spieren, de botten, de zenuwen, de bloedvaten, de pezen. Daarnaast lopen er ook hele grote fascia vliezen van hoofd tot staart en van rug tot teen. Het fasciale systeem zorgt vooral voor structuur, ondersteuning, stabilisatie en demping. Zenuwen en bloedvaten zitten vaak door de fascia heen verwerkt.

Wanneer fascia beschadigt raakt dan geeft het vaak een ontsteking en een verharding van de fascia. Door de verharding van de fascia geeft dit ook verharding in de spieren en de doorlopende bloedvaten en zenuwen. Wanneer deze ontsteking langer aanhoud dan zal dit zich verder gaan uiten in nog meer stijvigheid en problematiek in de fascia.

Fascia kan beschadigen door trauma van buitenaf zoals: Verkeerd zadel wat de rug fascia irriteert, een trap van een ander paard, een wond, een operatie etc. Maar fascia kan ook van binnenuit geïrriteerd raken. Chronisch pijn of stress kunnen ook van invloed zijn op het fascia. Door de verminderde bloeddoorstroming in het lichaam door de chronische stress en of pijn wordt het fascia stijf en droog. Hierdoor kunnen verliest de fascia het vermogen om te communiceren binnen het lichaam en zijn vermogen tot smeren, omhullen en functioneel ondersteunen.

Naast de grote verbindingen van de fascia heb je ook nog de kleine verbindingen zoals bepaalde delen van de rug in verbinding staan met bepaalde organen. En ook de staartwervels die een weerspiegeling zijn van de wervelkolom. Zo ook de middelste bilspier die in verbinding staat met de lendenen de nieren en het achterbeen. De latissimus dorsi die een verbinding maakt tussen rug en voorbeen en waar je knie op ligt wanneer je op je paard zit dus wanneer je klemt heb je ook invloed op de latissimus dorsi.

De 5 karakter types die ik meeneem als osteopaat

Wat ik zelf ook heel interessant vind zijn de 5 karakter types die vanuit de chinese geneeskunde komen. Elk type heeft zijn zwakke plek. En wanneer een paard langere tijd pijn heeft gehad of stress dan kan het paard zelf veranderen van karakter type. Soms hoor je dat wel eens van eigenaren dat het paard eerst heel lief was maar toen er eenmaal een blessure kwam en deze was verholpen dat het gelijk een heel ander paard was. Soms gaan ze van heel koeltjes naar super heet of juist andersom. De 5 elementen die ik bedoel zijn:

  1.  Water : Dit element staat voor wilskracht maar ook veel angst. Wanneer een waterpaard uit balans is dan worden ze vaak angstig zeker op wedstrijden. De zwakke organen van dit paard zijn nier en blaas. Hierdoor zie je vaak problemen ontstaan bij de lendenen maar daarnaast hebben ze ook aanleg voor zwakkere botten en tanden, hormonale schommelingen en een slechte lichamelijke ontwikkeling.
  2. Hout : Houtpaarden zijn onvermoeibare harde werkers. Dit zijn de paarden die altijd maar blijven gaan maar die jij als ruiter moet beschermen voor het overbelasten van hun lichaam. Wanneer ze uit balans zijn dan kunnen ze agressief worden en onwijze voernijd krijgen. Hun zwakkere organen zijn lever en gal, daarnaast zijn ze vatbaar voor krampkoliek, darmstoornissen, problemen aan pezen en banden, brokkel hoeven en hoefbevangenheid.
  3. Vuur : De vuurtypes zijn de echte aandachttrekkers. Ze staan graag in de spotlight en doen het vaak erg goed in de sport. Wel kunnen ze enorm snel omslaan naar nervositeit en kunnen dan erg gevaarlijk doen. Hun zwakkere organen zijn hart en dunne darm daarnaast zijn ze ook vatbaarder voor doorbloedingsproblemen en aandoeningen aan het spijsverteringssysteem.
  4. Aarde : dit type paard is echt het bom proef paard. Ze zijn niet snel onder de indruk, het zijn geen snelle paarden maar kunnen het wel lang volhouden. Hun aller grootste passie is eten! Hun zwakkere organen zijn maag en milt/pancreas. Daarnaast zijn ze vatbaarder voor vervetten, maagproblemen, gaskoliek, voedsel allergieën en zwakke bespiering.
  5. Metaal : de mentaliteit van een metaalpaard is “doe maar niet te gek dan doe je al gek genoeg” Ze kunnen hard werken en zijn erg leergiering maar je moet alles voorzichtig aanbieden want anders wordt het ze teveel en keren ze zich in zichzelf. De zwakkere organen zijn longen en dikke darm en ze zijn hierdoor vatbaarder voor luchtweg problemen, dikke darm problemen en huid/vacht problemen.

Waarom ik deze graag meeneem? Wanneer ik een orgaan zwak doormeet dan zegt mij dat gelijk al iets meer over de zwakke plekken van dit paard en waar ik dus eerder een blokkade ga vinden en waarmee ik dit paard kan helpen. Zo kan ik bij een paard dat een aarde type is meer verandering in 1 behandeling geven dan een vuurtype want een vuurtype is dan gelijk de kluts kwijt.

Hoe gaat een osteopathie behandeling in zijn werking?

Wanneer ik voor het eerst bij een klant kom dan nemen we eerst de klachten door, wanneer je denkt dat deze zijn ontstaan en wat je hier zelf aan hebt gedaan. Niks moet alles mag. Hierna ga ik het paard af voelen en kijken waar ik blokkades voel om zo een juist behandelplan te maken.

Hierna ga ik meten met de lecher antenne. De lecher geeft mij de interne waardes wat mij een goed beeld geeft van de interne gezondheid. Wanneer een paard een verzwakt immuunsysteem heeft dan kan ik niet teveel in één keer behandelen. Tijdens een behandeling komen veel toxinen ophopingen vrij en wanneer het immuunsysteem niet sterk genoeg is om deze af te voeren dan krijg je ergens anders in het lichaam een ophoping oftewel een haard voor problemen. Uiteraard is dat niet de bedoeling van een behandeling. Ook kan ik met de lecher goed meten wat dit paard nodig heeft eerst het interne behandelen of eerst het uitwendige behandelen.

Omdat een paard maar een concentratie boog van zo’n 3 kwartier tot een uur heeft kan ik bij grote blokkades niet alles in één behandeling verhelpen. Dat is ook waarom ik een behandel traject heb opgesteld bij duidelijke blokkades.

Een behandeling kan wel zo’n 6 weken door werken. Daarom zit er soms langere tijd tussen de osteopathie behandelingen. Wanneer een grote blokkade in meerdere behandelingen behandelt moet worden dan is het juist fijner om meerdere behandelingen in een korter tijdsbestek te doen. Vaak kan het paard dan tussentijds ook niet gereden worden omdat het echt alle aandacht van het lichaam nodig heeft om te genezen. Denk hierbij aan echt zichtbare problemen bij je paard.

 De 6 fasen van mijn behandelingen

  1. We bespreken eerst alle problemen en wat je hier al aan hebt gedaan
  2. Dan ga ik het paard door meten met de lecher antenne
  3. Daarna ga ik eerst de organen in balans brengen
  4. Daarna ga ik de blokkades aan de wervelkolom en lede maten opheffen
  5. Dan gaan we samen kijken naar de voeding en wat we hier kunnen verbeteren
  6. Hierna bespreken we wat je kunt doen om de genezing bij je paard te bevorderen en hoeveel behandelingen je paard nodig heeft.

Niet iedere osteopaat werkt op deze manier en ook niet met behandeltrajecten zoals ik ze geef. Maar ik vind het fijn om mijn klanten te begeleiden en om de paarden nauw in de gaten te houden. Ik denk dat we hiermee sneller herstel zullen zien. Ook vind ik het niet fijn om elke 3 maanden terug te komen en telkens dezelfde problemen te zien. Ik wil graag dat eigenaar en paard in harmonie samen kunnen werken en samen verder kunnen komen.

Er zijn vele wegen naar Rome en er zijn vele therapie wijzen. Alleen is osteopathie wel één van de meest omvattende therapie de er is. Echt alle facetten van het lichaam wordt hierin meegenomen.

Heb je door het lezen van dit stuk nog meer vragen gekregen?

Neem dan contact met me op 😀

Liefs, Sandy

Deel dit artikel