Rompstabiliteit paard osteopaat

Romp stabiliteit bij paarden

Waar staat het voor en wat doet het? Een goede romp stabiliteit is erg belangrijk voor je paard. Ieder paard begint zijn carrière met slappen buikspieren en een minder sterke rug. Maar dit alles kun je trainen en moet je ook correct trainen om een gezond en gelukkig paard te behouden.

Een goede rompstabiliteit is namelijk nodig voor:

– Een goede houding van de rug.

– Een goede balans.

– Het sterker maken van ruggengraat, heup en bekken.

– Moeiteloze bewegingen

– Verminderd blessure risico

– Het vermogen zichzelf te dragen en correct te bewegen zonder te overbelasten.

– Soepele en goed gecoördineerde bewegingen.

Wanneer je als ruiter ook een goede sterke romp stabiliteit hebt ontwikkeld dan kun je beter mee zitten in de beweging van je paard. Je zal dan recht in het zadel kunnen blijven zitten ook al trekt je paard je mee aan de teugel. Een goede check om te kijken of je goed zit op je paard is om eens 2 keer achter elkaar te blijven lichtrijden. Als je dan je evenwicht verliest dan is je romp stabiliteit nog niet optimaal. Maar kun je netjes blijven staan in het zadel zonder je evenwicht te verliezen dan kun je netjes op je paard zitten zonder hem in de weg te zitten! Mocht je balans nog niet optimaal zijn dan geeft dat niks maar dan is dit wel een aandachts puntje. Paardrijden doe je immers met zijn tweeën en om goed te kunnen presteren moeten jullie beiden jullie beste beentje voorzetten. Extra investeren in houding en zit rijlessen of je buikspieren versterken door te gaan sporten, van beiden zal je romp stabiliteit sterker worden.

De rompstabiliteit bij het paard wordt gevormd door de rugspieren, buikspieren, heupstabilisatoren, de psoas spieren en de pectorale draagband. Het zijn de dieper gelegen spieren die voor de stabiliteit zorgen. Wist je dat een paard voor 60% uit spieren bestaat? Dit zijn de statige houdingsspieren en werken op een andere manier dan de snelle bewegings spieren. Deze spieren kunnen lang werken op minder energie, hierdoor is er ook minder doorbloeding in deze spieren en duurt het dus ook langer voordat deze spieren goed ontwikkeld zijn. Hieronder geef ik je wat tips om de rompstabiliteit extra mee te nemen in je trainingen.

Hoe train je de rompstabiliteit?

Deze train je elke dag zodra je op je paard stapt. Maar er zijn oefeningen waarmee je het extra traint.

– Achterwaarts is een goede oefening om de rugspieren op lengte te krijgen de buikspieren aan te spannen en de spieren rondom het bekken aan te spannen.

– Cavaletti’s stappen, draven en galopperen. Want hierbij moet je paard zijn buikspieren aanspannen en kan hij automatisch zijn rug ontspannen en op lengte brengen. En het achterbeen treedt makkelijker onder waardoor de spieren rondom het bekken ook extra moeten werken.

– Springen, want hierbij moet het paard zijn hele romp aanspannen om over de sprong te komen. Maar ook de tempowisselingen in stap, draf en galop waarmee je je paard leert om zichzelf te dragen zijn allemaal oefeningen om een goede rompstabiliteit te krijgen.

Wanneer we een paard gaan inrijden dan heeft hij van nature niet de goede houding. Jonge paarden willen graag op de voorhand lopen en de achterhand en rug wegdrukken, hierdoor worden de buikspieren en de rugspieren niet aangespannen en kan er uiteindelijk al vroege slijtage in de rug en andere gewrichten gaan optreden. Ook zal je kwa training niet veel verder komen omdat de achterhand niet goed onder kan treden en je dus geen goede basis kan leggen voor alle moeilijke onderdelen die hoger in de sport van toepassing zijn.

Deze pony heeft overduidelijk een slechte romp stabiliteit.

Haar buikspieren zijn slap en ook kan ze niet vierkant staan.

Nou is deze pony wel al een tijdje met pensioen vanwege een blijvende blessure dus ze wordt ook niet meer gereden. Maar deze foto leek me wel een mooi voorbeeld om het te laten zien!

Kun je een goede rompstabiliteit zien?

Je kunt niet zien of de dieper gelegen spieren goed ontwikkeld zijn maar je kunt het wel degelijk zien aan de houding van een paard. Bij een goede romp stabiliteit heeft het paard een volle ronde rug en aangespannen buikspieren – geen hangbuik met een holle rug – het paard heeft een nette houding en kan goedvierkant staan. Vierkant staan zegt heel veel over de proprioceptie van een paard en van de romp stabiliteit. Wanneer een paard amper vierkant kan staan dan is er meestal ook geen goede romp stabiliteit en kan het paard vaak ook niet recht tussen twee teugels en twee benen lopen.

Mocht je aan de slag gaan met de tips! Dan hoor ik het graag en heb je vragen, reageer dan hieronder zodat ik je kan helpen.

Liefs, Sandy

Deel dit artikel