rugproblemen osteopaat paard

Rugproblemen bij paarden

Vermoed jij rugproblemen bij je paard?

Rugproblemen zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. Een rugprobleem kan ook de oorzaak zijn van een blessure die ergens anders zich laat zien. Zo is laatst bewezen dat pees blessures voort kunnen komen uit een slecht verende rug. De rug is de brug tussen voorhand en achterhand en alle organen hangen aan de wervelkolom. Het is een super belangrijk stuk van je paard zijn lichaam en mag geen ondergeschoven kindje zijn. Daarom wil ik je in dit blog tips geven om rugproblemen eerder te herkennen en wat je kunt doen om de rug van jouw paard gezond te houden!

De anatomie van de rug

Om symptomen beter te leren herkennen is het fijn om ook de anatomie van je paard beter te kennen. Zo kun je sneller problemen herkennen maar ook bepaald gedrag beter begrijpen. De rug bestaat uit 18 thoracale wervels en 6 lumbale wervels, hierna gaan de lumbale wervels over in het sacrum. Aan deze thoracale wervels zitten een dwars uitsteeksels naar boven. Vanaf deze wervels lopen de ribben naar het borstbeen toe, aan elke kant van je paard zitten 18 ribben totaal dus 36 ribben. Tussen iedere wervel zitten aan beide zijden facet gewrichtjes, deze gewrichtjes maken het mogelijk dat er onderlinge beweging tussen de wervels kan zijn.

Tussen de wervels door loopt het ruggenmerg waaruit kleinere zenuwen vertakken zodat hoofd en lichaam met elkaar kunnen communiceren. Het is dus super belangrijk dat de wervels in een goede lijn staan want anders heeft dat ook invloed op het ruggenmerg. Langs de wervels lopen ligamenten om stevigheid te geven en om beweging te ondersteunen. Bovenlangs over de dwarsuitsteeksel loopt een groot en dik ligament dat vanaf het hoofd van het paard komt en tot aan het sacrum loopt. Dit ligament noemen we ook wel de verbinding tussen kop en kont.

De 6 lumbale wervels zijn minder beweeglijk dan de thoracale wervels. Wel is de anatomie bijna hetzelfde, alleen hebben de lumbale wervels grotere dwarsuitsteeksels naar de zijkanten omdat daar geen ribben aanhechten. Doordat de lumbale wervels geen verbinding hebben naar onderen, waar de thoracale wervels wel verbinding hebben via de ribben met het borstbeen, maakt het de lendenen een stuk gevoeliger dan de thoracale wervels. Veel lichamelijke problemen starten dan ook vanuit de lendenen.

Naast de wervels, de ligamenten en de gewrichten in de rug hebben we uiteraard ook nog niet geheel onbelangrijk de spieren. Tussen de dwars uitsteeksel en de ribben ligt een heel dik pak spieren. Bestaand uit de longissimus dorsi en de musculus spinalis. Daarnaast zijn er nog allerlei kleine spiertjes die beweging tussen de ribben en de wervels mogelijk maken maar deze 2 spieren lopen over de gehele lengte van de wervelkolom. Wanneer een paard te weinig bespierd is op zijn rug dan is het vaak 1 van deze 2 spieren of beide die niet goed ontwikkeld zijn. Deze 2 spieren stabiliseren de rug en helpen met het dragen van de ruiter.

Zie hier aan de linker kant de dwars uitsteeksel van de ruggenwervels

< Zie links de latissimus dorsi rugspier 

En zie hier rechts de musculus spinalis rugspier >

De biomechanica van de rug

Met biomechanica bedoelen we de bewegingen die allemaal mogelijk zijn in de rug. Een paard kan zijn rug hol maken en bol maken. Wanneer een paard zijn rug hol maakt dan kantelt hij zijn bekken naar voren en zakt hij lichtjes door zijn schouders heen. Dit is ook te vergelijken wanneer je paard onder het zadel zichzelf weg drukt.

Wanneer een paard zijn rug bol maakt dan neemt hij jou als ruiter mee. Het paard lift dan lichtjes tussen zijn schouderbladen en kantelt zijn bekken naar achteren waardoor hij zijn achterbenen ook goed kan onder treden. Dit is de beste houding voor jouw paard om aan te nemen onder het zadel. Echter is deze houding wel moeilijker dan hol maken en vergt deze houding ook geduld omdat je paard hier iedere keer een klein stapje sterker in zal moeten worden.

Ook kan de rug lichtjes linke en rechtsom roteren. Dit kun je vaak herkennen aan de staart van je paard. Wanneer je een volte rijd en je paard loopt goed over de rug dan zie je vaak dat de staart ook lichtjes de kant van de buiging op hangt. Wanneer je paard zijn rug niet goed gebruikt dan kun je nog wel eens zien dat het lichaam links ingedraaid is en de staart naar rechts hangt. Dat is een teken van vermindert rug gebruik.

Ieder paard kan van nature zijn rug hol en bol maken alleen onder het zadel moeten zei dit wel leren om hun evenwicht te behouden met een ruiter en om hun rug dan alsnog bol te maken. Paarden met een moeilijke bouw hebben hier nog veel meer moeite mee. Met een moeilijke bouw moet je denken aan:

  • Karper rug : is wanneer een paard achter het zadel de lendenen bol heeft staan, dit is geen natuurlijke houding. In veel gevallen is een karper rug een symptoom van een ander probleem in het lichaam. Maar er zijn paarden die met een karper rug worden geboren. Dit is dan al vanaf veulen te zien.
  • Ook kan het zijn dat de wervels dichter bij elkaar liggen dan normaal. Dit kan een aangeboren afwijking zijn en hier kun je helaas niks aan doen. Dat wil niet zeggen dat je paard daar dan ook pijn aan moet hebben en dat rijden geen mogelijkheid is.

Hoe ontstaan rugproblemen?!

Net als bij ons mensen is de rug het centrum van het lichaam. De rug verbind de voorhand met de achterhand en zorgt ervoor dat de zenuw impulsen door kunnen worden gegeven. Daarnaast hangen alle organen met bandjes aan de wervelkolom. De rug wordt hierdoor van meerdere kanten beïnvloed. De rug wordt beïnvloed door de beweging van de achterbenen en voorbenen, maar ook door de beweging van de organen.

Daarnaast gaan we zelf op de rug zitten om onze paarden te berijden. Paarden hebben een belangrijk fascia blad op hun rug liggen, wanneer dit fascia blad aangespannen is dan zijn paarden in staat om ons te dragen, echter wordt dit fascia blad alleen correct aangespannen als het achterbeen onder treed en de voorhand kan liften. Het onder treden van het achterbeen en het liften van de schoft kan een paard van nature zonder extra gewicht op zijn rug, wanneer een paard wordt ingereden dan zal het kracht moeten opbouwen en moeten leren correct zijn lichaam te blijven gebruiken met gewicht van een ruiter op zijn rug. Daarnaast is het van ons als ruiter van belang dat we goed mee zitten in het ritme en recht op ons paard zitten zodat we hem niet tegen werken in zijn beweging. En last but not least correct harnachement.

Rugproblemen kunnen onder allerlei omstandigheden ontstaan. Dit kan komen door:

  • Te lang zadel: wanneer het zadel te lang is geeft dit serieuze problemen. Bij de lendenen komen heel veel spieren samen die diverse delen van het lichaam aan elkaar verbinden. Zo heeft het invloed op de bilspieren, de nieren die rechtstreeks onder deze bilspieren liggen, de psoas minor en major die de lendenen met de heup en het bovenbeen verbind, de longissimus rugspier die helemaal vanaf het lumbale tot aan de halswervels C4 t/m C7 loopt.
  • Scheef zadel: Een scheef zadel geeft een scheve druk op de rug. Wanneer een paard lengtebuiging geeft dan draaien de rug wervels een klein stukje in, als er dan scheve druk is dan zal het paard de ene kant heel makkelijk op kunnen buigen omdat het zadel daarmee helpt. Maar tegen de druk in kunnen wervels niet echt draaien, je krijgt dan drukplekken in de rugspier en dat gaat irriteren. De rugspier wordt aan de ene kant korter door de druk en aan de andere kant uitgerekt, hierdoor blijven de wervels scheef staan en wordt het steeds lastiger om je paard in een lengtebuiging te krijgen.
  • Zware bodem: Een zware bodem is niet alleen zwaar op de pezen in de benen maar ook voor de rug. De vering van de benen uit zich namelijk in de rug.
  • Te harde bodem: Bij een te harde bodem komt er veel vering op de rug te staan en moet het lichaam veel meer schokken opvangen.
  • Verkeerde training: Het is van belang dat een paard eerst leert zijn evenwicht te behouden, dan leert zijn achterbeen onder te treden en daarna pas de hoofd- hals houding. Echter in de praktijk komt dat niet altijd goed tot zijn recht. Daarom is het belangrijk dat je wanneer je een jong paard inrijdt goede hulp hebt met het correct africhten van je paard.
  • Verkeerde voeding: Voeding is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest maar gelukkig wordt er steeds meer duidelijk hierover. Met voeding kun je jouw paard namelijk maken of breken even hard gezegd. Wanneer je paard te arm gevoed wordt dan gaat het lichaam de mineralen en voedingsstoffen uit de spieren halen. En dan zijn de bil en rugspieren vaak als eerste de sjaak. Deze beschadigingen aan de spieren zijn blijvend dus daarom is het van goed belang dat jouw paard de juiste voeding krijgt.
  • Verkeerde huisvesting: Bijvoorbeeld een te kleine stal waardoor je paard niet even lekker languit kan liggen en zich volledig kan ontspannen. Of misschien over de dag heel veel mensen en kinderen op stal, sommige paarden kunnen hier niet goed tegen en worden dan heel gestrest en gespannen in hun lichaam.
  • Bouw van het paard: Soms zij het niet de omliggende factoren, soms is het gewoon pech hebben en heeft jouw paard een ‘slechte bouw’ dit komt dan voort uit het skelet. Het kan zijn dat de dwarsuitsteeksels in de rug te nauw tegen elkaar aan staan, of dat de beenstanden niet correct zijn wat wrijving in de rug geeft.

Ziekte beelden van de rug

Er zijn meerdere ziekte beelden aan de rug bekend. Ik zal hieronder een aantal ziekte beelden omschrijven.

Kissing spines:

Is een van de meest gehoorde rugprobleem dat er is. Echter is men de laatste paar jaar wel steeds meer kissing spines aan het onderzoeken en soms is kissing spines geen eind diagnose. Wanneer de dwars uitsteeksels nog niet vergroeid zijn dan is er nog verbetering mogelijk! Daarom is het belangrijk om optijd aan de bel te trekken als je vermoed dat jouw paard rugpijn heeft.

Wat de precieze oorzaak van kissing spines is, is niet bekend. Bij het ene paard is het de bouw bij het andere paard kan het weer door heel iets anders komen. Bij kissing spines komen de dwars uitsteeksels van de ruggenwervels tegen elkaar. Dit geeft irritatie en kan zelfs leiden tot verandering aan het bot van de dwars uitsteeksels. De diagnose kissing spines kan alleen gemaakt worden door een dierenarts. De dierenarts neemt diverse rontgen foto’s om kissing spines uit te sluiten.

Kissing spines heeft diverse symptomen en is niet door één specifieke beweging te herkennen. Sommige paarden lopen licht kreupel, sommige paarden zijn alleen gevoelig met het borstelen van de rug, sommige paarden kunnen ineens ontploffen onder het zadel alsof ze ineens een pijnscheut krijgen. Wel gaat kissing spines soms gepaard met artrose aan de rug of het SI-gewricht.

Kissing spines is tegenwoordig gelukkig geen eind diagnose meer. Als je er vroeg bij bent dan kunnen de artsen hier nog van alles aan doen. Zo kunnen ze een medicijn inspuiten op pijnlijke plekken.

Is kissing spines nog te verbeteren?

Wanneer je paard met kissing spines gediagnosticeerd wordt dan zakt de grond onder je voeten vandaan! Waarschijnlijk denk je gelijk dat al jullie dromen niet meer te verwezenlijken zijn!

Maar wanneer je er vroeg bij bent bij kissing spines en wanneer de dwars uitsteeksels nog niet zijn gaan woekeren aan elkaar dan kun je kissing spines verbeteren. Wat ik bedoel met woekeren is dat de botten al echt tegen elkaar vergroeid zijn dit is helaas niet meer terug te draaien.

Het is wel een intensief proces om je paard weer gezond te krijgen en moet je durven om alle aspecten aan te pakken die ervoor nodig zijn. Bij de kissing spines is het heel belangrijk om tot de bron van het probleem te komen.Komt het doordat je paard zijn rug een aangeboren afwijking heeft?! Dan is er voor jou niet veel aan te veranderen dan jullie dromen bijstellen, mits het paard pijnvrij is uiteraard.

Maar wanneer de kissing spines voortkomt uit een verkeerde houding, training of harnachement dan kun je dit allemaal onder de loep nemen en aanpakken en zo je paard weer gezonder krijgen! Neem hiervoor wel een goede revalidatie specialist in de armen die met alles met je mee kan kijken en jou kan informeren wat het beste is voor je paard. Gelukkig komen er steeds meer specialisten in de paarden wereld met elk hun eigen vakgebied! Maak hier gebruik van en dan kun je zoveel bereiken met je paard, veel meer dan vroeger!

Artose

Artrose komt in de rug vaak voor in de facet gewrichtjes. Dit zijn kleine gewrichtjes die tussen elke ruggenwervel zit aan de linker en rechter kant. Ze hebben hun eigen gewrichtskapsel en kraakbeen. Bij artrose is het kraakbeen aangedaan en is zijn de gewrichten pijnlijk. De gewrichtjes zorgen ervoor dat de wervels los van elkaar kunnen bewegen, door het kraakbeen glijden ze langs elkaar en gebeurt dit pijnloos. Echter wanneer het kraakbeen afbreekt en gaat “raffelen” dan gaat het pijn doen. Vaak gaat dan het hele gewricht ontsteken.

Het ontstaat meestal door slijtage. Maar het kan ook door een trauma van buitenaf of een ontwikkelingsstoornis in het lichaam zijn. De symptomen van artrose kunnen zijn.

  • Kreupelheid
  • Moeite met opstaan
  • Stijfheid in de achterhand/onderrug
  • Moeite met plassen en of mesten
  • Slijtage
  • Kan genetisch over gegeven zijn
  • Verlies van spiermassa
  • Pijnuitingen

Dit wil niet zeggen dat ieder paard die soms niet in de aanleuning wil komen gelijk artrose heeft. Vaak weet je zelf wel wanneer je paard echt pijn heeft en wanneer hij gewoon wat stijver is van de training van de dag ervoor. Nogmaals ik ben geen arts en probeer je alleen extra kennis mee te geven. Zodat wanneer jouw paard symptomen hiervan laat zien dat er dan bij jou een belletje gaat rinkelen. Mocht je toch nu gaan twijfelen over je paard omdat je meerdere vinkjes kan zetten bij de symptomen? Probeer dan eens 2 weken niet te rijden en alleen je met je paard te gaan stappen of los bewegen. Is hierna de rugpijn erger ga dan naar de dierenarts.

Bij artrose is namelijk vaak het verhaal dat rust nog meer verstijving geeft. Zolang je jouw paard in de training houd hou je de gewrichten licht gesmeerd en zul je dus pas echt problemen zien als er al serieuze problemen in de gewrichten aanwezig zijn. Vaak gaat artrose ook gepaard met ontstekingen in de gewrichten. Best pijnlijk dus…

Door middel van een röntgenologisch en echoscopie kan een dierenarts vast stellen hoe het met de rug van je paard is. Gelukkig is er steeds meer mogelijk door allerlei onderzoeken en medicijnen. Ook dit kan een dierenarts voor jou behandelen en zorgen dat jouw paard weer pijnvrij is.

Spondylose

Artose kan in ieder gewricht ontstaan zowel in de rug als in de benen. Spondylose is een reactie op artrose. Bij spondylose wordt er nieuw bot aangemaakt wat een soort bruggetje vormt tussen 2 wervels. Hierdoor kan het gewricht niet meer bewegen. Spondylose hoeft niet pijnlijk te zijn mits het niet op omliggende zenuwen drukt. De vorming van artrose en spondylose kan niet meer weg gaan. Wel kan de dierenarts ervoor zorgen dat de pijn weg gaat met diverse medicijnen die ze plaatselijk kunnen inspuiten.

Ontsteking in de rug van je paard

Je paard kan ook een ontsteking krijgen in zijn rug. Bij een ontsteking is het supraspinalis ligament ontstoken, dit ligament komt vanaf het ligamentum nuchae die vanaf het hoofd begint, het supraspinalis ligament loopt door tot aan het sacrum. Dit ligament is een soort dikke peesband die de dwarsuitsteeksels van de wervels beschermt aan de bovenkant en hij maakt verbinding tussen hoofd en bekken. Een ontsteking kan ontstaan door een overrekking van dit ligament of door een trauma van buitenaf.

Symptomen van een ontsteking kunnen zijn:

  • Warme gevoelige plek op de rug
  • Paard kan soms uit het niets onwijs gaan bokken of steigeren met rijden
  • Paard wil vaak niet opgezadeld worden
  • Paard toont vluchtgedrag onder het zadel

Ga ook bij twijfelen hiermee naar je dierenarts. Die kan door klinische testen of een echo kijken wat er mis is en dit heel goed behandelen mits je er wel op tijd bij bent.

Bokkend paard is of miscommunicatie of pijn

 < Scheve staart zegt iets over de wervelkolom

Hoe kun je rugpijn herkennen?

Het is al een paar keer tussendoor gekomen waarbij ik verschillende symptomen heb verteld maar hierbij even alle symptomen op een rijtje:

  • Het paard vind het niet fijn om op zijn rug geborsteld te worden.
  • Wanneer je het paard op zijn rug borstelt dan laat hij echt pijn scheuten zien door zijn rug weg te drukken op de pijnlijke plekken.
  • Het paard wil niet opgezadeld worden en gaat dan echt heel lelijk doen, niet te vergelijken met singelnijd!
  • Paard vertoond vlucht gedrag onder het rijden.
  • Het paard kan zomaar ineens ontploffen uit het niets, alsof hij een soort van pijnscheut krijgt.
  • Het paard wordt steeds stijver met rijden.
  • Het paard kan nagenoeg geen aanleuning aannemen en ook niet vasthouden.

Deze testen kun je zelf doen om te zien hoe het met de flexibiliteit van de rug van jouw paard is:

  • Carrot stretches: deze adviseer ik eigenlijk altijd, ze geven je inzicht in de lenigheid van je paard en als je deze 1 keer per week doet dan kun je het heel snel zien wanneer je paard lichamelijke ongemakken heeft. Dit kun je dan herkennen doordat je paard niet zo soepel meer die wortel uit jouw hand kan pakken.
  • Schoftlift: Wanneer de rug pijnlijk is dan wordt het paard vaak boos als je en schoftlift probeert uit te voeren. Let dus wel even op je eigen veiligheid als je deze wilt proberen. Bij de schoftlift zet je beide handen tegen het borstbeen aan, aan de onderkant van je paard zijn buikt net achter de voorbenen, door hier licht druk te geven hoort je paard zijn schoft te liften en zijn hals te laten zakken. Wanneer dit pijnlijk is dan zal je paard geen lift geven en ook even boos worden.
  • Rugspieren checken: Door aan beide zijden van de wervelkolom met een vinger over de rugspieren te glijden en te zien of er reactie is van je paard. Is er reactie dan kan dit gevoelig zijn. Dit is alleen soms wel moeilijk te bepalen omdat het ook een reflex vanuit de spier kan zijn wanneer je het te hard doet.

Maar bij twijfel raadpleeg dan altijd even je dierenarts.

Het bijvoeren van ondersteunende supplementen voor een gezonde rug?!

Supplementen kunnen bijdragen aan een gezonde rug, mits je de goede supplementen voor jouw paard geeft. Ieder paard is anders en dus ieder paard heeft zijn eigen behoeftes. Ik ben daarom altijd voorstander om supplementen te laten uitmeten met een lecher-antenne. Vaak denken we baat het niet dan schaad het niet maar dat gaat niet altijd op met supplementen. Wanneer je namelijk een supplement geeft dat je paard helemaal niet nodig heeft dan heeft je paard extra belasting op de lever en nieren want die moeten dit overtollige weer af gaan breken.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat helpt bij de zenuw overdracht. Magnesium zorgt ervoor dat calcium beter opgenomen kan worden in het lichaam. Het magnesium wat wij geven is een magnesium-ion en wordt verbonden aan een andere ion. Het is belangrijk dat de andere ion van goede kwaliteit is, goedkope varianten zoals magnesiumsulfaat kunnen namelijk amper opgenomen worden door het lichaam en daardoor kan de magnesium ook niet opgenomen worden.

Magnesium kan helpen bij:

  • Meer rust bij gestreste paarden
  • Spierpijn bij paarden
  • Darmkrampen
  • Ondersteund bij botontkalking

Bij paarden met een slechte nierfunctie kan magnesium alleen gegeven worden in overleg met de dierenarts. Want het kan zijn dat de verkeerde magnesium het paard alleen maar zieker maakt.

Glucosamine

Is een bouwstof voor de gewrichten. In het lichaam zelf is ook glucosamine aanwezig. Glucosamine is een van de grondstoffen voor kraakbeen en bindweefsel. Glucosamine helpt ook bij de smering van de gewrichten. Glucosamine kan helpen bij:

  • Oudere paarden met gewrichtsproblemen
  • Paarden met een beschadiging aan het bindweefsel
  • Paarden met gewrichts aandoeningen

Naast gewone zuivere glucosamine zie je ook vaak supplementen die bestaan uit glucosamine en MSM. MSM is een in water oplosbare natuurlijke zwavelverbinding. Zwavel is van nature in het lichaam aanwezig zelfs in elke cel. MSM bestrijdt gewrichts ontstekingen en werkt pijnstillend.

Heeft je paard artrose dan is Glucosamine samen met MSM een heel mooi supplement, mits het wel van goede kwaliteit is! Naast glucosamine is silicium ook een fijn product…

Silicium

Is nog niet een heel bekend product maar is heel goed voor de gewrichten. Het heeft een andere werking dan glucosamine maar het kan wel hetzelfde resultaat geven. Silicium is een mineraal wat in de aardkorst zit. Maar silicium zit ook van nature in het paardenlichaam, het wordt gebruikt in de opbouw van nieuw bindweefsel. Het hele lichaam bestaat uit bindweefsel zoals de spieren, botten, huid, pezen, kraakbeen. Ook helpt silicium om collageen aan te maken wat gebruikt wordt om de gewrichten gezond te houden.

Het verschil tussen glucosamine en silicium is dat glucosamine “de kant-en-klare bouwsteen” is voor het aangetaste gewricht waarbij silicium ervoor zorgt dat het lichaam zelf weer glycosamineglycanen aan gaat maken om gewrichten te versterken. Wanneer het lichaam zelf de glucosamine aanmaakt dan kan dit sneller opgenomen worden in de weefsels. Als je de kant en klare glucosamine geeft dan worden deze eerst verwerkt in de darmen en moeten dan via de bloedbaan naar de aangedane gewrichten in het lichaam, dit proces duurt langer dan wanneer het paard deze zelf ter plekke aan kan maken, en ook gaat er  kant en klare glucosamine verloren in het proces naar het gewricht toe.

Duivelsklauw

Duivelsklauw is een mooi natuurlijk product en zou mijn voorkeur hebben om bij te voeren omdat de natuur vaak beter kan helpen. Duivelsklauw is naast  Alleen staat helaas 1 van de 2 werkende stoffen in duivelsklauw op de dopinglijst van de FEI. Dus wanneer je wedstrijden rijdt kun je geen duivelsklauw voeden. De duivelsklauw komt oorspronkelijk uit Afriks en bezit een geneeskrachtige werking. Het biedt verlichting voornamelijk op het bewegingsapparaat van het paard.

Duivelsklauw ondersteund de stofwisseling in gewrichten, pezen en banden. Duivelsklauw bevat twee soorten glucoiridoïden: procumboside en harpagoside. Harpagoside is verboden op de dopinglijst van de FEI. Ook bevat duivelsklauw de volgende mineralen, calcium, kobalt, chroom, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, natrium, kalium, seleen, silicium, zink en tin.

Elektrolyten

Elektrolyten is eigenlijk een verzamel woord voor allerlei vitaminen en mineralen. Het paard verliest deze vitaminen en mineralen wanneer hij veel zweet. Daarom worden elektrolyten vaak in de zomer gebruikt. Wanneer er een tekort in het lichaam komt van elektrolyten dan krijgt je paard te maken met spierkrampen, verminderde werklust en uiteindelijk zelfs vormen van uitdroging. Echter heb ik het nog nooit zover zien komen bij een sportpaard.

Elektrolyten dragen dus niet echt direct bij aan een gezonde rug maar meer aan een algeheel gezond lichaam wanneer je paard getraind wordt en zweet. Elekrtolyten zijn ook zeker niet te missen in je kastje zeker wanneer je in de zomer grote concoursen hebt. Het is altijd fijn om je paard na een wedstrijd of na een zware training aan  te vullen met elektrolyten zodat hij weer zijn voorraden kan aanvullen. De elektrolyten helpen bij aan een gezond lichaam en gezonde spieren en dit is heel belangrijk voor een gezonde rug!

Correct gebruik van supplementen

Supplementen bijvoeren zijn best hip tegenwoordig en daar maak ik me soms best zorgen om. De marketing van sommige voedings bedrijven zijn zo goed dat je als eigenaar je bijna schuldig gaat voelen als je dit mooie product weg houdt bij je paard. En eigenaren voelen zich hierdoor aangesproken en gaan hierin mee, wat ik volkomen kan begrijpen want al zou ik zelf minder weten  van de organen en de werking hiervan bij het paard en ook zelf niet gezien hebben hoe ziek paarden kunnen worden van de verkeerde supplementen dan zou ik dit ook gelijk geloven!

Wat ook nog wel eens fout wil gaan is dat het buurman paard onwijs opknapt van een supplement en we graag hetzelfde effect voor ons eigen paard willen en dan hetzelfde gaan geven. Alleen vergeten we hierin dat elk paard anders is en zeker als het neerkomt op “ik wil mijn paard soepeler” dan heeft dat voor ieder paard een andere betekenis. Zo kan het andere paard onwijs geholpen zijn met glucosamine omdat hij al wat last kreeg van zijn gewrichten terwijl jouw paard juist vitaminen en mineralen in de spieren tekort komt waardoor hij minder goed kan herstellen na een training.

Supplementen zijn mooie producten om je paard mee te ondersteunen maar het belangrijkste blijft altijd, een goed zadel te hebben, correct je paard te trainen, een goed rijschema (dus opbouw en afbouw van je trainingen) en uiteraard goed blijven kijken naar je paard. Merk je dat hij gevoeliger wordt op zijn rug laat dit dan niet te lang op zijn beloop gaan. En vermoed je dat jouw paard echt pijn heeft ga dan naar een dierenarts want een supplement kan dit niet verhelpen.

Wanneer je supplementen gaat voeren aan je paard, wees je dan wel bewust om te beginnen met 1 supplement en dit eerst een aantal weken te geven zodat je goed kunt beoordelen of je paard hier daadwerkelijk beter van wordt of niet. Als je meerdere supplementen in 1 keer gaat geven dan weet je uiteindelijk niet welk supplement nou echt helpt en welke niet want een paard heeft meestal maar 1 of 2 supplementen nodig. De rest wat je paard extra krijgt moet hij allemaal afvoeren en is dus een hogere belasting op de lever en nieren.

Wat ik ook altijd aanraad bij supplementen om soms even een stopweek in te lassen. Zo kun je zelf zien en merken aan je paard of hij het supplement nog nodig heeft of niet. Daarnaast maak je het lichaam ook weer even wakker. Ook kan het zo zijn dat jouw paard in de winter wel glucosamine nodig heeft maar in de zomer niet. Omdat het ruwvoer constant verandert voor je paard en omdat paarden in de zomer vaak veel meer grazen krijgen ze ook al meer vitaminen en mineralen binnen. Dus geef je jouw paard in de winter een supplement bij wat enorm helpt! Probeer dit dan in de zomer af te bouwen en te kijken of je paard het weer zelf op kan lossen met zijn voeding. Het ruwvoer is in de zomer vaak rijker aan vitaminen en mineralen dan in de winter.

Hoe houd je de rug van je paard gezond?

 We willen allemaal niks liever dan een gezond paard wat lekker in zijn vel zit.

Zoals hierboven verteld is dat van allerlei factoren afhankelijk. En dat is zeker allemaal niet onmogelijk om voor elkaar te krijgen. Het blijft belangrijk om als eigenaar goed te kijken en te luisteren naar je paard en hierop te reageren. De rand voorwaarden die goed moeten zijn om een gezond en gelukkig paard te hebben en te houden zijn:

  1. Goed zadel : Controleer ook regelmatig zelf je zadel of je aan de onderkant geen harde stukken voelt het kan soms zijn dat de inhoud van je zadel gaat “klonteren” dit geeft drukplekken in de rugspieren waardoor je paard een andere houding aan gaat nemen om deze druk uit de weg te gaan.
  2. Een goed bit en een lichte hand : Je zult misschien denken wat heeft dit ermee te maken? Maar de tong zit vast aan het tongbeen > het tongbeen heeft spieren naar het voorbeen en het borstbeen > Vanaf het borstbeen lopen buikspieren naar het bekken en er lopen spieren naar de bovenkant van de rug. Zo heef teveel en verkeerde druk op het borstbeen heel veel invloed op de rug en ook het kunnen onder treden van het achterbeen.
  3. Goede bodem : We willen altijd een goede bodem voor de benen van het paard omdat we denken dat het anders te zwaar is voor de pezen. Maar een zware bodem is ook heel erg slecht voor de rug. Mocht je toch ergens rijden met een zware bodem. Houd hier dan rekening mee wissel vaak af met stappen en bouw je trainingen op zodat de spieren en pezen eerst sterker kunnen worden.
  4. Goede zit als ruiter : Dit is misschien nog wel het aller moeilijkste om voor elkaar te krijgen. Omdat dit veel rij-uren kan kosten om goed voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk om als ruiter echt mee te gaan in de beweging en deze niet tegen te werken door teveel voorover of achterover te zitten. Gelukkig kun je tegenwoordig allerlei fitness oefeningen vinden om hier ook thuis aan te kunnen werken en ook zijn er mooie uitvindingen zoals de flex chair om je hiermee te helpen. Ikzelf heb heel veel baat gehad bij zittrainingen van een hele goede trainer. Wanneer ik goed mee zat met mijn paard dan liep hij automatisch ook veel beter en veel meer ontspannen.
  5. Trainingen afstemmen : Een goed trainingsschema helpt bij aan gezonde spieren en botten. Als je iedere keer een ander stukje meepakt in de training dan wordt je paard over zijn hele lijf sterker. Ook kan je paard beter herstellen als je de ene dag een duurzaamheids training doet en de andere dag een herstel training.
  6. Goede voeding : Zodat intern alles goed werkt en dit geen extra belasting van de rug vraagt.

Deze tips zijn niet allemaal in 1 dag toe te voegen en dat is ook helemaal niet erg . Maar als je je hiervan al bewust bent dan is dat al erg goed en zul je dit meenemen in je dagelijkse trainingen. Ook al praten de paarden niet toch kunnen ze heel veel zeggen als je ze kunt begrijpen.

Is je paard wat stijf na een training pak het dan die dag wat minder fanatiek aan. Een stap training is heel goed om 1 keer in de 2 weken mee te nemen. In de stap train je namelijk alle spieren van je paard en in de stap kun je gemakkelijk op een zachte manier buiging vragen, je kunt wisselen tussen een midden stap, verzamelde stap, uitgestrekte stap, en hier allerlei verschillende hoofd houdingen vragen van je paard. Ik noem het altijd mijn yoga lesje. Gewoon lekker ontspannen maar toch actief bezig zijn in de stap. Mijn paard vond dit soms vermoeiender dan een half uur galopperen en draven.

Mocht je vragen hebben na dit verhaal, vraag ze dan gerust ik ben altijd bereid om je te helpen!

Liefs, Sandy

Deel dit artikel