Online cursus happy & healthy voor je paard Sandy Jansen paardenosteopathie

Help mijn paard is kreupel?!

Kreupelheden

Je paard is kreupel en wat moet je nu?

Hierbij wil ik je wat handvaten geven om erachter te komen wat het voor kreupelheid het kan zijn.

Allereerst moet je eens gaan terugdenken:

  • Heb je misschien iets in je harnachement verandert?
  • Was hij de laatste tijd anders dan normaal?
  • Kijk eens in de stal misschien heeft hij wel vast gelegen?
  • Heb je misschien wat aan je management verandert? (ander voer, andere hoefsmid)

Wanneer je paard kreupel is moet je uitvinden welk been het precies is.

Bij een voorbeen zal een paard op het gezonde been vallen omdat hij het zere been het minst wil belasten. Bij een achterbeen kan het zijn dat hij het zere been buiten de massa zet dus buiten zijn lichaam. Ook kun je kijken naar de stand van de heup je laat het paard dan voor je uit stappen en kijkt dan of de heup aan beiden kanten even hoog komt vaak is het zo dat het paard de pijnlijke kant de heup hoger optrekt om het been te ontzien. Ook kun je letten op de hoofdhals houding, wanneer het paard loopt dat gaat zijn hoofd omlaag als hij land op het zere been en omhoog als hij dat been weer op moet tillen daarmee probeert hij als het ware het been ook te ontzien.

Wanneer je paard alleen kreupel is als hij belast word laat dan eens kijken naar je harnachement want dan kan dat het probleem zijn.

Als je paard op het zachte minder kreupel is dan op het harde dan kan het  een probleem in botten en of gewrichten zijn. Als je paard op het harde minder kreupel is dan op het zachte dan kan het een spier/pezen/banden probleem zijn.

When people say “it’s just a horse”

they just don’t understand!

Als je deze informatie hebt verzameld voor jezelf dan kun je gaan voelen op het lichaam.

Hier een kleine checklist:

  • Voelt de hoef aan het aangedane been warmer dan de andere hoeven? Dan zou het wel eens een hoefzweer kunnen zijn.
  • Als je het pijnlijke been afvoelt let dan eens op warme plekken
  • Probeer eens zachtjes in de pezen te knijpen en kijk dan of zijn reactie bij alle 4 de benen hetzelfde is als je knijpt.

Daarna kan je het lichaam gaan afvoelen want soms is het zo dat het probleem niet in de benen zit maar ergens anders in het lijf.

Begin achter zijn oren zachtjes naar achteren te voelen, je kunt dan letten op:

  • De reactie van het paard bij een gevoelige plek, vaak kun je dat gelijk aan hun ogen zien.
  • Voel je warme of koude plekken?
  • Voel je verharde plekken?
  • Zijn er deukjes in de spieren?

Voel ook goed de wervelkolom af op warme plekken. Wanneer je verharde plekken tegen komt kun je eens proberen om dit zachtjes te masseren en kijken of er dan verandering in komt. Bij warme plekken kijk dan eens naar je harnachement. Drukt het zadel misschien op deze plek meer of als het meer in de hals zit dan kun je eens kijken naar de druk achter zijn oren van het hoofdstel en kun je ook kijken naar de lagers in de mond als je hier donkere plekken op ziet dan kan dat duiden op kneuzingen en wanneer dat langer vast houd zal een paard zich ook vast kunnen zetten in zijn lichaam. Bij deukjes in de spieren dan kan dit wijzen op ongelijke belasting en zelfs misschien scheefheid in het skelet.

Wanneer je paard pijn heeft haal dan uiteraard gelijk een deskundige erbij. Deze checklist is alleen om je te helpen het probleem te lokaliseren.

Als je paard voor langere tijd op rust moet dan zullen ook zijn spieren afnemen. Wanneer je hem goed blijft poetsen en de doorbloeding stimuleert in de spieren dan kan je dit iets tegen gaan.

Een goede massage kan je paard helpen in het herstel maar ook om zijn spieren in goede conditie te houden zodat ze niet zo erg gaan afnemen waardoor het opbouwen nog meer lichamelijke moeite gaat kosten.

Daarnaast is je paard een massage geven wanneer hij op rust staat ook een leuk extra iets om te doen. Je paard kan door het ontspannen van de massage ook beter van zijn stress af en hij zal meer ontspannen kunnen blijven in het op rust staan. Hiermee zal hij ook zijn lichaam meer sparen omdat hij geen gekke fratsen in zijn box uithaalt.

Wil jij graag je paard ondersteunen in zijn box rust of gewoon in zijn training door hem met regelmaat te masseren? Vraag dan nu de workshop aan bij mij!

Liefs, Sandy

Deel dit artikel