Harmanie paardrijden

Harmonie met je paard

In harmonie samenwerken met je paard

In de dressuur spreken we vaak over het samenwerken in harmonie met je paard. Het is ook een belangrijk cijfer op je protocol. Maar waar staat harmonie nu eigenlijk voor? Wat betekend het en is het haalbaar?

In harmonie samenwerken betekend in de dressuur dat het paard op zijn eigen 4 benen loopt in balans  en dat de ruiter in haar eigen balans hierop meelift. Het optimale beeld wat je kunt bereiken met dressuur is alsof het lijkt dat je als ruiter niks doet. Leken zeggen ook wel eens paardrijden is geen sport en eigenlijk hebben wij daarmee ons doel bereikt! Want het moet inderdaad lijken alsof alles vanzelf gaat.

Maar voor mij staat in harmonie samenwerken met je paard ook als het volledig begrijpen van je paard. Dat het voelt alsof jullie dezelfde taal spreken. Wanneer jij als ruiter alleen maar hoeft te denken aan voorwaarts en dat je paard voorwaarts gaat. Of dat je paard op de lichtste hulpen reageert. Dat is voor mij in harmonie samenwerken met je paard!

Wanneer je een paard traint dan is deze harmonie er niet altijd. Ik weet nog goed bij mijn eigen paard dat dit wel steeds vaker het geval was en dat ik tijdens deze trainingen kon blijven rijden. Dit was voor mij het ultieme doel van paardrijden!

Maar zo’n harmonie tussen je paard en jou gaat niet vanzelf. Hier zijn meerdere factoren van afhankelijk. Hiervoor moet je paard lekker in zijn vel zitten en ook jij als ruiter moet goed weten wat je doet en waar je mee bezig bent. Jij bent tenslotte de houder, de personal trainer en de beste vriend van je paard!

Ook spelen er een aantal factoren mee die mee helpen in de harmonie of wanneer deze factoren niet goed zijn juist de harmonie tegenwerken. Ook wel de basis vorwaarden.

De basis voorwaarden zijn:

  • Harnachement: zijn ook erg belangrijk. Als je zadel niet goed ligt dan kun je als ruiter ook niet volledig meevoelen en zitten in de beweging wanneer je hoofdstel of bit niet goed aansluit bij de anatomie van jouw paard zijn hoofd dan zal dit bij je paard blijven irriteren en zal hij zich niet volledig kunnen focussen op de training.
  • Te zware rij bak: Als je paard een soort moet ploeteren door het losse zand dan zal er ook weinig harmonie kunnen ontstaan. Omdat je paard zich moet focussen op het doorlopen van dit zware zand en geen rijd heeft om volledig op jouw hulpen te kunnen reageren.
  • Verkeerde voeding: Met voeding kun je jouw paard vullen of voeden. Met voeden bedoelen we echt ondersteunen met voeding. Met vullen bedoelen we wel de maag vullen maar niks verbeteren of helpen te ondersteunen in het lichaam. Dit kan komen door slecht ruwvoer, te weinig ruwvoer, verkeerde supplementen, teveel bix etc.
  • Geen fijne stalling: Paarden staan veel in hun stal en moeten zich hier op hun gemak voelen. De meeste paarden houden niet van drukte. Ook een kleine donkere stal zal niet bijdragen aan de gezondheid voor je paard, er moet voldoende ventilatie zijn omdat de longen van je paard gevoelig zijn en kunnen beschadigen bij te weinig ventilatie.
  • Goed en afwisselende training: Probeer je paard fris tussen zijn oren te houden door afwisselende trainingen te geven aan je paard. Denk bijvoorbeeld aan draf training, galop training, cavaletti’s, stap training, zijgangen, overgangen etc. Ook al lijkt dressuur eenzijdig je kan elke training toch anders geven aan je paard en hiermee je paard beter gymnastiseren maar ook fris tussen zijn oren houden.
  • Geen lichamelijke blokkade is: Een lichamelijk blokkade bij je paard kan komen door bovenstaande problemen, maar ook wanneer je als ruiter “scheef” op je paard zit omdat er bij jou lichamelijk iets scheef zit. Het is daarom belangrijk om ook zelf eens af en toe je lichaam te laten controleren. En uiteraard ook voor je paard om blessures voor te zijn.

Maar er is vooral ook tijd nodig. Tijd voor je paard om sterker te worden waardoor hij zijn achterhand steeds beter kan gaan gebruiken en jou als ruiter kan gaan dragen. Maar ook tijd om je paard te leren kennen. Alle ins en outs te weten van je paard zodat je hierop kunt reageren.

Zolang de basis voorwaarden goed zijn en jij als ruiter tijd investeert in het leren kennen en trainen van je paard dan kan ieder paard in harmonie samenwerken met zijn ruiter. Het ultieme gevoel en doel van paardrijden!

Liefs, Sandy

Deel dit artikel