Si-problemen paard- osteopaat

SI problemen bij paarden

Problemen aan het SI gewricht is al een tijdje aan de orde. Doordat het SI-gewricht zo ingekapseld ligt in het bekken en omringt is door allerlei sterke gewrichtsbanden is het lastig om dit op de röntgen foto te zetten. Gelukkig komt er steeds modernere apparatuur waardoor we steeds meer te weten komen over de werking van het paarden lichaam. Alhoewel het in veel opzichten op de werking van ons lichaam lijkt. In dit artikel hoop ik je een paar handvaten te kunnen geven over SI-problemen. Wel gaan SI-problemen bijna altijd gepaard met bekken problemen. We gaan het hebben over de anatomie, de biomechanica, de signalen de energetische verbinding in het lijf en ook wat je beter wel kan doen en wat juist niet! Heel veel leesplezier.

De anatomie van het SI-gewricht en het bekken

In het woord SI gewricht staat SI voor Sacro-iliacale gewricht. Het Sacrum maakt contact met het bovenste gedeelte van het bekken het Illium gedeelte. Het sacrum ook wel bekend als heiligbeen op zijn Nederlands is de verlenging van de ruggengraad en komt na de lenden wervels. Het bijzondere aan het sacrum is dat de wervels vergroeid zijn als één massief blok. Het sacrum verbind de rug met het bekken maar ook de rug met de staart. Het SI-gewricht is de benige verbinding tussen de achterhand en de rug.

Het bekken bestaat uit 3 delen die aan elkaar vergroeit zijn, het bovenste deel heet het ilium ook wel het darmbeen genoemd, het middelste deel heet pubis ook wel schaambeen genoemd en het onderste deel heet het ischium ook wel het zit been genoemd.

Als we het bekken van het paard vergelijken met ons bekken dan lijkt deze er wel op maar is hij niet helemaal hetzelfde. Naast het verschil dat het bekken bij het paard horizontaal staat en bij ons verticaal zijn er ook nog wat andere dingen die opvallen. Zo heeft het paard twee uitsteeksels bovenop het ileum, deze kun je voelen aan de bovenkant van je paard zijn billen, deze uitsteeksels noemen we ook wel de tuber sacrale. Aan de zijkant net achter de flanken kun je ook een hard deel voelen wat net iets kleiner is dan je hand, dit is de zij uitsteeksel van het ileum, de tuber coxae genoemd. Aan deze uitsteeksels kan ik aan de buitenkant goed de beweging zien van het bekken. En het zijn belangrijke punten van het bekken waar grote spier groepen op het bekken zijn aangehecht die meehelpen in de beweging van het bekken.

Tussen het SI-gewricht zitten ook gewrichtsbanden, hele sterke en korte gewrichtsbanden. Deze banden begeleiden de beweging van het SI gewricht. Deze gewrichtsbanden zitten aan de boven- en onderkant van het gewricht. Deze banden helpen het gewricht te stabiliseren.

< Het bekken met hierin het sacrum. Met articulatio Ilio-sacrale bedoelen ze het SI gewricht. Dit is het SI gewricht vanaf de binnenkant gezien. de L vorm is het gewricht hier raakt het sacrum het bekken>

< Links zie je het sacrum en bekken met alle belangrijke gewrichtbanden die dit op zijn plek houden.

 Rechts zie je het bekken aanzicht van onderen>

De beweging van het SI-gewricht en bekken bij paarden

Het SI-gewricht is een complex gewricht omdat niet alleen de beweging van het achterbeen maar ook de rotatie vanuit de rug invloed heeft op dit gewricht. Ben je benieuwd wat voor beweging er in de rug mogelijk is lees dan dit artikel over rugproblemen. Daarnaast kan het bekken te wijd of te nauw staan.

Wanneer het paard stapt dan beweegt het bekken van boven naar benden, van voren naar achteren en van links naar rechts., deze bewegingen te samen zorgen voor een lemniscaat beweging.

Dus wanneer het linker achterbeen naar voren stapt dan zakt het linker bekken gedeelte naar boven en naar achteren, doordat het rechter achterbeen dan achterstaat zakt het rechter bekken gedeelte omlaag en naar achteren. Deze bewegingen hebben allemaal invloed op het SI-gewricht. En wanneer het bekken te dicht op elkaar staat “in flared” noemen we dat dan geeft dat extra wrijving wanneer het paard beweegt op het SI-gewricht. Wanneer het bekken te wijd staat “out flared” noemen we dat dan vraagt dit veel meer van de gewrichtsbanden omdat het gewricht minder contact maakt en het meer in de banden gaat hangen.

De beweging die mogelijk is in het SI-gewricht is wel minimaal. Het bekken is een gesloten ring waar het sacrum in vast zit. Het SI-gewricht is omringt door sterke gewrichtsbanden dit is cruciaal zijn voor het gewricht omdat alle beweging die vanuit het achterbeen komt wordt via dit gewricht doorgegeven aan de rug. Er komen dus hele grote krachten op dit kleine gewrichtje te staan en daarom is het misschien sneller een zwakke plek bij het paard.

Hoe ontstaan bekken en SI problemen bij paarden?

Problemen in het SI-gewricht kunnen door allerlei redenen ontstaan. Hieronder een aantal opsommingen die ervoor kunnen zorgen dat het bekken en SI instabiel wordt:

 • Verkeerde hoefstand die ervoor kan zorgen dat het bekken instabiel wordt. Wanneer de hoeven van het paard niet goed in balans zijn dan wordt deze onbalans hersteld in het bekken. Alleen gaat dit op ten duur wel problemen geven in het SI-gewricht.
 • Een scheef zadel kan ervoor zorgen dat de het bekken scheef gaat staan. De rugspieren en de fascia thoracolumbalis die onder het zadel liggen hechten aan op het bekken. Wanneer 1 kant van het zadel meer in deze spier en fascia drukt dan geeft dat extra spanning in deze spier waarnaar deze spier strakker komt te staan en het bekken scheef trekt. Doordat het bekken scheef wordt getrokken wordt ook het SI-gewricht scheef getrokken.
 • Een trauma van buiten af. Dit kan zijn uitglijden in de wei of paddock, achterover vallen met steigeren in de opfok, vastgelegen in de stal. Wanneer er echt een hard trauma is opgelopen dan kan 1 kant van de gewrichtsbanden scheuren en komt 1 kant van het bekken hoger te staan. Dit noemen we een Hunters bump en deze asymmetrie in het bekken kan meestal niet meer gelijk worden. Wel kan het paard goed herstellen hiervan en zullen de gewrichtsbanden ook herstellen maar de asymmetrie die is vaak blijvend wat wel gevolgen kan hebben in het onder treden van de achterbenen.
 • Een blokkade in de lenden kan ervoor zorgen dat het bekken scheef getrokken wordt. De lendenen en het bekken staan met elkaar in verbinding door de psoas spier. Wanneer de lendenen scheef staan dan wordt het bekken via onder andere de psoas spier ook scheef getrokken wat weer zijn inwerking heeft op het SI.
 • Paard met scheve bespiering door ongelijke training. Een paard heeft altijd een makkelijke en een moeilijke kant. En wij als ruiter zijn verantwoordelijk om deze kanten zo goed als gelijk te maken. Wanneer er meer op de ene kant getraind wordt dan op de andere kant dan geeft dat verschil in de bespiering en door dit verschil komt er ook een verschil in het skelet. Want al snel worden de spieren aan de ene kant losser en aan de andere kant strakker.
 • Soms is niet het SI het probleem maar juist een achter been blessure die voor problemen zorgen in het bekken. Wanneer het paard een pees of checkligament blessure aan het achterbeen heeft dan zal hij zijn achterbeen ontzien door vanuit het SI-gewricht lichtjes het been op te tillen.
 • Je eigen bekken heeft ook invloed op het bekken van je paard. Het is daarom helemaal niet overbodig als je zelf ook je lichaam bij de fysio of osteopaat laat checken 1 of 2 keer per jaar.
 • Afwijkende beenstanden. Wanneer je paard geboren is met een afwijkende beenstand dan zal dit ook scheve spanning geven op het SI-gewricht en bekken. Mijn ervaring met afwijkende beenstanden is dat het vaak meer een symptoom is dan aangeboren en dat je met correcte training en behandelen veel kan verbeteren.

Wat zijn de symptomen van SI-problemen bij je paard

Hoe kun je SI-problemen zelf herkennen zodat je hier voor op je hoede kunt zijn. Soms kun je door correcte training kleine instabiliteit in het bekken en het SI recht trainen. Maar wanneer eer grotere problemen zijn zoals een scheurtje in de banden of wanneer het SI gewricht vast staat dan moet je toch verder kijken voor een therapeut of de dierenarts. Daarnaast gaan SI problemen vaak ook gepaard met andere blokkades in het lichaam. Merk je scheefheden bij je paard die met rijden niet beter worden dan is het altijd verstandig om je paard eens te laten controleren door een therapeut. Want een paard gaat pas kreupelen wanneer hij ui gecompenseerd is en dan heb je meestal wel een heel revalidatie traject nodig om weer terug te komen op je oude niveau en om je paard weer helemaal gezond te krijgen!

Symptomen van SI problemen kunnen zijn:

 • Het paard heeft moeite met ondertreden. Dit kan zijn met één been wanneer het bekken naar een bepaalde kant is gekanteld, dat kan ook zijn met twee benen als het bekken naar voren is gekanteld. Wanneer het bekken scheef naar één kant staat dan staat het ene achterbeen dieper onder de massa en het andere achterbeen staat achter de massa. Het bene wat achter de massa staat dat zal het been zijn waarvan hij moeilijk in de galop kan blijven. Vaak gaat het paard dit dan compenseren door ook in zijn schouders scheef te gaan staan en zo komt er steeds meer compensatie.
 • In flare en out flared zijn standen van het bakken. Met inflared bedoelen we dat de tuber sacrale te dicht tegen elkaar aan staan dit geeft onder aan het bekken het effect dat deze “wijder gaat staan” In flared gebeurt meestal met het bekken naar voren kantelen dus wat je dan kunt zien aan de stand van het paard is dat het paard in stand met zijn benen naar achteren wijd uit gaat staan. Out flared gaat meestal gepaard met een bekken dat wat meer achterover ligt, hierbij staan de benen juist erg onder de massa en heel dicht naast elkaar. Deze paarden kunnen vaak helemaal met hun onderbenen tegen elkaar staan en moeten met rijden altijd achter bescherming om omdat ze anders hun benen open halen.
 • Achterwaarts gaan is voor een paard met SI problemen ook heel erg moeilijk. Omdat het paard hierbij zijn bekken moet kantelen om correct achterwaarts te gaan. Wat je vaak ziet is dat paarden dan met een diepe rug en een scheve kont achterwaarts gaan lopen.
 • Paarden met SI problemen kunnen ook heel moeilijk lengte buiging geven. Vaak kunnen ze één kant wel en de andere kant bijna tot totaal niet. Vaak is dit met wijken voor het paard nog wel te verbloemen en schouder binnenwaarts daar kan hij ook nog wel wat mee maar met travers wordt het vaak toch wel echt te lastig.
 • Problemen met vliegende wissels. Je kunt het heel goed tegen komen wanneer je jouw paard de galop wissels gaat trainen. Het bekken en SI moeten dan namelijk om en om gaan openen. Bij lichte scheefheid in het bekken kan het paard het wel verbloemen maar wanneer het SI vast zit en het bekken scheef staat dan zul je merken dat je paard echt boos kan worden als je die galopwissel eruit probeert te krijgen. Probeer dat dan niet alsnog eruit te persen want dan maak je meer kapot dan je lief is.
 • Het paard springt vaak overkruist aan of doet constant overspringen.
 • Paard wordt stijver wanneer je hem uit de training haalt en komt dan bijna niet meer los.
 • Vaak kun je als ruiter ook niet lekker doorzitten op je paard als hij vast zit in het SI. Wanneer je goed kan door zitten op je paard dan voel je vaak je “links, rechts, links, rechts” in je zit en dit is de stuwing en beweging van het bekken. Wanneer er instabiliteit in het bekken is dan is deze “links, rechts” beweging niet even groot en is het als ruiter erg lastig om hierin mee te gaan.
 • Paard heeft een verkorte pas in de achterhand, soms kan het zelfs op telgang gaan lijken. Kan zelfs slepen met de achterbenen dit is goed te zien aan de hoeven, als de tenen afgeslepen zijn wat gebeurt tijdens het rijden dan kan je paard niet goed zijn achterbenen optillen.
 • Vaak zijn deze paarden ook arm bespierd op de billen omdat ze niet goed kunnen onder treden en dus ook niet sterker kunnen worden in de achterhand.

Zoals je kunt lezen zijn er veel rijtechnische problemen waaraan je kunt merken dat je paard problemen kan hebben in zijn SI. Belangrijk is wel om te weten dat ieder paard wel struggles kan hebben met deze oefeningen maar dat dan niet gelijk vanzelf sprekend vanuit het SI komt. Wanneer dit aanhoud en telkens bij dezelfde oefening is en je paard hier echt op gaat staken je echt laat merken dat het hem irriteert of niet lukt, trek dan aan de bel. Een therapeut kan dit namelijk zo voor je los maken en het staken kan daardoor verdwijnen als regen voor de zon en je kunt snel weer lekker verder trainen zonder iets kapot te maken.

Hoe herken je pijn aan het SI-gewricht?

Pijn aan het SI-gewricht kun je op verschillende manieren herkennen. Wanneer een SI-gewricht instabiel is dan hoeft hier niet altijd pijn bij te zitten. Sterker nog vaak wanneer ik het SI-gewricht los maak met behandelen dan is dit vaak niet gevoelig en kan het paard snel weer verder met zijn trainingen. Wanneer het wel pijn doet dan moet er vaak verder gekeken worden of dit minder wordt naarmate het los blijft of dat er echt al slijtage is opgetreden.

Pijn aan het SI-gewricht kun je op de volgende manieren herkennen:

 • Wanneer je jouw paard aan het borstelen bent en je paard drukt zijn rug weg wanneer je bij zijn kont bent. Het SI-gewricht ligt wat dieper dus vaak is het wel wanneer je lekker aan et rossen bent niet wanneer je er met de zachte borstel overheen gaat.
 • Vaak wanneer het SI-gewricht al langere tijd instabiel is dan gaat het paard ook compenseren in zijn heupgewrichten. Deze zitten halverwege de billen van je paard aan de zijkant. Vanuit het heupgewricht ontstaat het achterbeen. Soms wanneer er inbalans is in het SI-gewricht en bekken dan merk je ook gevoeligheid bij je paard wanneer je hier aan het borstelen bent.
 • Als je gevoeligheid merkt met borstelen probeer dan eens met je handen af te voelen. Voel je warme of koude plekken? Dit kan namelijk een indicatie geven van een ontsteking of irritatie op die plek. Daarnaast kun je ook met je handen proberen net achter de lendenen op de kont zachtjes te drukken. Daar zit je namelijk boven het SI wanneer dit zeer doet dan staat dat vaak in verbinding met het SI.
 • Carrot stretches kunnen ook goed helpen. Met carrot stretches naar het achterbeen moet de gehele wervelkolom roteren. Paarden die niet verder dan halverwege de rug kunnen komen zijn vaak stijver vanaf de lendenen. Dit kan dus een teken zijn van problemen bij het SI maar het kan ook een lenden probleem zijn. Wanneer je carrot stretches vaker uitvoert dan zul je merken dat je paard hier soepeler in wordt, tenzij er een blokkade zit dan zal die eerst behandelt moeten worden.

Artrose in het SI-gewricht bij paarden

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in het gewricht. Waar 2 botten tegen elkaar komen daar zit altijd kraakbeen tussen. Dit maakt beweging in het gewricht mogelijk. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en kan het uiteindelijk ook de botten gaan irriteren. In kraakbeen zelf zitten geen zenuwen of bloedvaten dus vaak kan het paard dat niet als pijnlijk voelen. Wanneer het kraakbeen dunner wordt en af gaat slijten dan ontstaan er in het gewricht vaak kleine korreltjes zo klein als zand. Die korreltjes zorgen voor wrijving en kunnen de botten zelf gaan beschadigen, dan wordt het gewricht wel pijnlijk omdat er in de botten wel zenuwen en bloedvaten zitten, hierdoor is de waarneming van pijn en irritatie mogelijk.

Door deze “losse stukjes” gaat het kapsel wat om het gewricht heen ook ontsteken en irriteren. Dit kapsel zorgt voor genoeg smering door middel van het synovia “gewrichtsvocht” in het kapsel. Wanneer het kapsel geïrriteerd is dan zie je vaak ook verandering in de smering van het kapsel. Zelf heb ik meerdere dissecties meegemaakt waarvan 1 paard met artrose in zijn gewrichten. Wat wel opvallend was dat elk gewricht met artrose ook een klein beetje bloed in het gewrichtsvocht had zitten. Normaal is synovia doorzichtig maar in de aangedane gewrichten was het bij zo goed als allemaal licht rosé, dit kwam door een klein beetje bloed wat erin gemengd was. Ik geloof fat hier nog geen duidelijke verklaring voor is want er hoort helemaal geen bloed in het gewrocht te zitten.

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Veel mensen denken dat het alleen een slijtage vorm is van de gewrichten. Maar het kan ook vanuit de genen komen. Zelf bij mensen is de werkelijke oorsprong van artrose nog niet bekend en dus bij paarden al helemaal niet. Wel is het logisch te verklaren dat wanneer een gewricht niet recht staat en dus scheef belast wordt dat dit uiteindelijk slijtage van het gewricht geeft wat dan kan uitmonden in artrose als je hier niet iets aan laat doen.

Wel zijn er een aantal zaken die het risico van artrose kunnen verhogen:

 • Wanneer je paard te zwaar is vergt dat extra van zijn gewrichten maar ook wanneer je als ruiter te zwaar bent voor je paard dan vraagt dit extra van zijn gewrichten. Daarnaast maakt vetweefsel stofjes aan die de ontsteking en pijn aan gewrichten kunnen verergeren.
 • Te vaak te zware trainingen waardoor de gewrichten telkens overbelast worden.
 • Een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld een verkeerde beenstand.
 • En uiteraard leeftijd. Wanneer het aard ouder wordt dan gaat het kraakbeen achteruit en ook wordt de smering vaak minder. Daarom zijn oudere dieren vaak stijf omdat het allemaal niet meer zo gemakkelijk langs elkaar wil glijden.

Een belangrijk symptoom wat te maken kan hebben met artrose is wanneer je paard stijver wordt als je hem een paard dagen niet getraind hebt. Door training worden de gewrichten beter gesmeerd en wanneer het paard rust heeft gehad dan kunnen de gewrichten “droog” komen te staan en kan het soms zijn dat je jouw paard helemaal niet meer los krijgt.

Is artrose in het SI-gewricht te behandelen?

Het SI-gewricht is te behandelen! Het is afhankelijk van de ernst van het probleem wie je hier nodig voor hebt. Vermoed je pijn of merk je echt pijn bij je paard ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts!

Een dierenarts kan met een echoscopie het SI-gewricht mooi in beeld krijgen. Wanneer er artrose geconstateerd wordt dan zijn hier nog allerlei stadia in en wanneer je er vroeg bij bent dan is dit nog goed te krijgen. De artrose zul je niet meer terug kunnen draaien maar de ontsteking wel en de dierenarts kan ook door het gewricht in te spuiten de artrose vertragen. De dierenarts kan de ontsteking weg halen door gewrichtsinjecties te geven met een echo, en ook pijnstillers geven wanneer nodig. De dierenarts kan tegenwoordig zelfs het botmetabolisme herstellen door middel van een infuus.

Wanneer de artrose of ontsteking behandelt is dan wordt er wel vaak aangeraden om je paard ook door een fysio, chiropractor of osteopaat te laten nabehandelen. Je paard gaat namelijk anders bewegen wanneer hij ergens pijn heeft gehad en om verdere slijtage te voorkomen aan andere wervels is het verstandig om je paard weer recht te laten zetten nadat de dierenarts hiervoor groen licht heeft gegeven.

< Op dit plaatje kun je de schade aan een elleboog gewricht zien. De diepe groeve in het midden en het plekje ernaast. In een gezond gewricht is dit niet aanwezig dan is alles mooi egaal en glad dit gewricht was ook niet glad meer bijna al het kraakbeen was weg. Ook de verkleuringen op het bot zelf zijn kneuzingen.

Wat kan ik als osteopaat behandelen aan het SI-gewricht?

Als osteopaat kijk ik naar hoe het paard zijn lichaam gebruikt. Veel paarden hebben wel een kleine scheefstand in het bekken. Soms is deze scheve stand een natuurlijke stand bij het paard maar vaak is het een houding. Net zoals bij ons mensen, wij lopen vaak ook met onze rug een beetje scheef en corrigeren dit in de onderrug en bekken.

Eerst ga ik kijken of deze scheve stand ook terug te zien is in de benen en in hoeverre het SI-gewricht mee buigt. Ik kijk eerst wanneer het paard voor me uitstapt of het bekken aan beide kanten gelijk omhoog komt en daarnaast of het bekken beide kanten inbuigt. Wanneer het SI-gewricht vast zit of aan één kant niet goed kan functioneren dan zie ik dat al een de stap. Daarna ga ik afvoelen met mijn handen of er geen warme plekken bij het SI zijn. Zowel dan kan dit een teken van een ontsteking zijn. Wanneer het warm is dan pak ik vaak eerst de lecher-antenne erbij om te meten of het weefsel gezond is. Zo niet dan wijs ik mijn klanten door naar de dierenarts. Wanneer het weefsel wel gezond is dan begin ik met de beweeglijkheid van het bekken te testen en deze te herstellen samen met de beweeglijkheid van het SI-gewricht.

Naast de osteopathische handgrepen die ik kan uitvoeren om het bekken weer recht te krijgen zal ik ook de spieren die eromheen liggen los masseren. Daarnaast kan ik met fascia technieken de fascia los maken in dit gebied en neem ik altijd de darmen en voortplantingsorganen mee die in en rondom het bekken liggen. Vanuit de osteopathie is mij namelijk geleerd dat alles met elkaar in verbinding staat. Wanneer het bekken dus een tijd niet heeft kunnen functioneren zoals het hoort dan heeft dat ook zijn inwerking op alle spieren, banden en organen die hieromheen liggen.

SI problemen zijn goed te behandelen en na wat oefeningen om het soepel te houden en wanneer de training correct opgebouwd wordt dan geeft het meestal geen problemen meer. Wel is het belangrijk dat je het rust kunt geven en alle facetten om je paard heen ook goed zijn vooral je zadel, bit en de hoeven zijn bij SI-problemen erg belangrijk.

Wat voor klachten kunnen er nog meer ontstaan bij een vast SI-gewricht?

Het hele lichaam staat in verbinding met elkaar, zowel via de bovenlijn als via de onderlijn. Wanneer een Si-gewricht vast zit aan één kant dan krijg je scheefheden in de beweging en in de rug. Vaak merk je dit doordat 1 galopkant vanzelf gaat en de andere totaal niet. Het verschil tussen links en rechts is te groot, vanuit de natuur heeft het paard altijd 1 voorkeurskant maar dit verschil is zo groot dat het echt opvallend is. Je zult het ook gaan merken in je lengtebuigingen en je training zal uiteindelijk gaan stagneren zeker bij de klasse M dressuur.

Naast deze rijtechnische problemen zullen er ook andere gebeurtenissen in het lichaam plaats vinden. Zo staat het bekken in verbinding met het hoofd via de belangrijke Funiculus Nuchae. Dit is een peesband die vanaf de achterkant van het hoofd tot aan het bekken loopt en de gehele wervelkolom ondersteund. Wanneer hier een grote spanning op komt te staan dan zal dat uiteindelijk door kunnen trekken naar het hoofd wat aanleunings problemen kan gaan geven, zelfs scheefheden in de kaken wat zelfs door kan lopen tot scheefheden in het gebit.

Als we het vanaf de onderlijn bekijken dan staat het bekken in verbinding met de buikspieren, deze lopen over in de borstspieren, welke weer in verbinding staan met de onderhals spieren die in verbinding staan met het tongbeen. Dit lijkt misschien allemaal wat vergezocht maar tijdens een dissectie konden we goed zien wat het effect was van het zadel, het bit en de zit van de ruiter en zelfs toen het paard overleden was zag je stagnatie in de boven en in de onderlijn. Het is dan ook belangrijk om tijdens een behadeling alle facetten op te lossen voor het paard om terug val van het bekken en SI-gewricht te voorkomen.

Herstellen na SI-problemen bij het paard

Afhankelijk van het SI-probleem stel ik altijd weer een opbouw schema op. Zijgangen zijn het zwaarst voor het SI-gewricht. Het is daarom belangrijk om eerst het SI-gewricht weer sterker te maken door veel recht uit te rijden in stap draf en galop.

Wanneer je merkt dat je paard hierin sterker wordt dan kun je wat meer overgangen mee gaan nemen en grote voltes. Wanneer ook dit goed gaat dan kun je de zijgangen weer gaan introduceren. Begint met een paar korte zijdes of halve lange zijdes. En wanneer ook dit goed gaat dan kun je verder in de training met waar je was gebleven.

Zo’n revalidatie kan van 6 weken tot 3 maanden duren dat licht echt aan de ernst van de SI-problemen. Belangrijk is dat je als ruiter het gelijk opmerkt als je paard weer niet kan onder treden of verkorte passen vertoond of dat hij zijn achterbenen niet goed optilt. Na de behandeling moet dit namelijk allemaal verbeterd zijn. Wanneer je tijdens de training merkt ga dan gelijk een stapje terug.

Wanneer er gelange tijd een scheefheid is geweest in het SI en het bekken dan kan het soms zijn dat het bekken weer terug scheef gaat staan. Dit komt door alle connecties in het lichaam. Soms kun je tijdens een behandeling niet de hele keten recht zetten omdat het anders teveel is voor het paard en ook moet je vaak na 3 kwartier behandelen wel stoppen voor het paard, vaak zijn ze er dan klaar mee en ga je geen resultaten meer boeken. Wanneer ik merk dat ik niet de hele keten heb los kunnen maken dan plannen we vaak een aantal behandelingen in een korter tijdbestek in om jouw paard weer helemaal lekker in zijn vel te krijgen.

De energetische verbinding van het bekken en SI

Wanneer ik naar een paard kijk, dan probeer ik echt het gehele plaatje te zien en geen stukjes te laten ontbreken. Ik neem hierin de spieren, de banden, de pezen, de botten maar ook de organen, zenuwen en bloed en lymfebanen mee. Daarnaast vind ik het heel interessant hoe de lichaamsdelen energetisch met elkaar verbonden zijn. Ik ben hier nog niet heel veel in thuis maar ik leer telkens een klein stukje bij.

Daarom vind ik het ook leuk om jou te vertellen wat de energetische verbinding van het SI en bekken is in het lijf. Energetisch gezien staat het bekken in verbinding met de keel, ademhaling en ontspanning. Veel stress zorgt voor een gespannen keel en gespannen bekken. Stress is iets waar wij  in het dagelijks leven steeds meer aan worden blot gesteld. Niet alleen de mensen om ons heen maar ook wijzelf leggen de lat steeds hoger. Paarden ervaren ook stress maar niet de stress zoals wij het kennen. Het lichamelijke proces is hetzelfde alleen hebben paarden geen verwachtingen van hun zelf. Paarden leven echt in het nu, ze zijn niet bezig met wat er morgen zal gaan komen of wanneer de volgende wedstrijd zal zijn.

De stress die paarden ervaren is meer wanneer ze de stress bij ons voelen, wanneer ze willen vluchten maar dit niet kunnen, wanneer er veel communicatie stoornissen zijn met rijden, wanneer ze voer willen maar deze honger niet kunnen stillen, wanneer ze box rust hebben en dus niet genoeg kunnen bewegen. Ook geen sociaal contact met andere paarden kan stress opleveren.

Ook kan het andersom werken. Wanneer het SI of bekken vast is gaan zitten door een val of een trauma van buitenaf dan kan dit ook juist stress geven. Paarden die met veel stress te maken hebben worden kortademiger, zijn snel afgeleid, lijken niet echt mee te denken met de ruiter. En gaan steeds meer op de voorhand hangen en lijken de achterhand een soort van te vergeten. Hun wereld lijkt steeds kleiner te worden en deze paarden trekken zich steeds meer terug.

De energetische verbinding lijkt misschien heel erg zweverig maar alles is tenslotte energie. Je kunt het vast niet ontkennen dat wanneer jij veel stress hebt gehad en je wil ontladen op stal dat je paard het hier totaal niet mee eens is, want hij voelt jouw stress en is daardoor zelf meer op zijn hoede, hij lijkt ineens van alles te schrikken in de baan zelfs van die jas die daar altijd in de hoek ligt. Totdat jij de stress los kan laten en kunt genieten van het rijden dan loopt je paard ook ineens langs die jas zonder te schrikken of afgeleid te zijn.

Of wanneer je op wedstrijd gaat en je zenuwen in je buik hebt, dan is je paard ook ineens aan de diarree terwijl hij eigenlijk niet eens weet dat hij mee moet op de wagen. Doordat ik deze connecties ook weet neem ik automatisch ook het tegen hangende lichaamsdeel mee.

Dus wanneer ik een bekken en SI weer recht gezet heb dan loop ik automatisch ook het TMJ (het kaakgewricht) en de kaken na. En inderdaad meestal is de kant waar het SI vast zat ook de kant waar de minste beweging in het kaakgewricht zat.

Het behandelen van een paard is voor mij echt een puzzel en geen enkele behandeling is hetzelfde. Ook niet wanneer ik 3 behandelingen aan één paard geef, de behandelingen zijn telkens anders. En ook de resultaten zijn telkens anders.

Conclusie:

Wat doet het SI-gewricht?

Het is de enige benige overgang van de achterbenen naar de rug. Dus dit kleine gewrichtje moet alle impuls vanuit de achterbenen wordt via dit kleine gewrichtje doorgegeven aan de wervelkolom.

Problemen aan het SI-gewricht kunnen komen door:

 • Trauma van buitenaf
 • Een val of vastgelegen hebben in de stal
 • Verkeerd lichaamsgebruik door een compensatie elders in het lichaam
 • Scheef zadel wat de rugspieren irriteert en zo door trekt naar het SI

Hoe kun je dit zelf merken?

 • Paard heeft een verkorte stap in de achterhand
 • Verschil tussen linker en rechter galop is heel groot
 • Paard sleept als het ware met de achterbenen

Een symptoom van artrose in het SI kunnen zijn:

 • Paard verslechterd nadat hij rust heeft gehad
 • Paard heeft pijn wanneer je hem borstelt bij het bekken

Oefeningen die het SI belasten zijn:

 • Zijgangen
 • Voltes
 • Tempowisselingen en overgangen
 • Te zware ondergrond voor je paard om in te lopen

Zijn SI-problemen te behandelen? Ja heel goed!

 • Bij scheefheden door een osteopaat, fysiotherapeut of chiropractor
 • En bij ontstekingen of andere aandoeningen door infusen en inspuiten in het gewricht door de dierenarts

Ben je benieuwd wat een dierenarts hiervan zegt? Kijk dan dit leuke filmpje van de dierenkliniek de raaphorst.

Liefs, Sandy

Deel dit artikel