mond paard

Je paard voeden of vullen?

Om een paard gezond en gelukkig te houden is gezonde voeding er van belang. Er is tegenwoordig best veel te doen om goede paardenvoeding. Waar paarden vroeger op gras, hooi en bix het hele jaar zonder problemen konden leven is het nu anders. Helaas is de kwaliteit van hooi, gras en kuil niet meer wat het vroeger geweest is en hierdoor kunnen er allerlei tekorten opgebouwd worden wat pas na een langere tijd naar voren kan komen in stagnatie in de training of uiteindelijk zelfs blessures. De voeding van de paarden is te vergelijken met de voeding voor ons mensen.

Wat in de jaren 50 aan vitaminen C in een sinaasappel zat, daar moeten we nu 50 sinaasappels voor eten om aan dezelfde hoeveelheid vitamine C te komen als 70 jaar geleden!

Dat zegt wel iets over het achteruitgaan van onze voeding maar ook dat van onze paarden.

Het hooi en kuil van nu heeft minder mineralen dan wat het 70 jaar geleden had. Dat komt mede doordat de bodems uitgeput zijn. Alle mineralen zijn er al uitgehaald de voorgaande jaren en de bodems kunnen niet lang genoeg bijkomen om deze tekorten weer aan te vullen. Door die verschuiving van mineralen, eiwitten en suikers krijg je ook een andere samenstelling in het hooi en kuil.

Het is daarom extra belangrijk om deze tekorten aan te vullen. Maar dan komen we bij het volgende punt. Wat gaan we dan precies bijvoeren. Want als je de sites van voeding en supplementen allemaal moet geloven dan kun je eigenlijk alles wel gebruiken voor je paard. Het is daarom als eigenaar erg moeilijk om te kunnen beoordelen waar je jouw paard echt mee kan helpen.

Ruwvoer is voor paarden het aller belangrijkste, hierop is hun spijvertering gebouwd. Wist je dat een paard per 100kg lichaamsgewicht zo’n 1.5 tot 2kg ruwvoer nodig heeft om zijn behoefte te vervullen. Voorheen was dit maar 1kg per 100kg lichaamsgewicht maar door alle onderzoeken naar maagzweren en koliek zijn we nu tot de conclusie gekomen dat het minimaal 1.5 tot 2kg per 100kg lichaamsgewicht moet zijn om het spijsverteringsstelsel van je paard optimaal te laten werken. Daarnaast moet een paard minimaal 12 tot 16 uur kauwen op een dag met een minimale tussenstop van 4-6 uur zodat de maag niet helemaal leeg kan zijn en de PH waarde goed geregeld kan worden in de maag.

Zo’n 60 tot 80% van de sportpaarden heeft maagzweren wat wel echt alarmerend is! De reden van maagzweren kunnen verschillend zijn, het kan door stress of voeding komen maar ook door beiden. Iets wat ontzettend belangrijk bij maagproblemen is, is ruwvoer. Door een constante aanvoer van ruwvoer is de PH waarde in de maag te regenereren omdat met het kauwen van ruwvoer met veel speeksel gepaard gaat en dit speeksel wat meegaat in de voedselbrij naar de maag neutraliseert daar de zuurtegraad. Alles staat in verbinding met elkaar en heeft elkaar nodig. Omdat paarden vluchtdieren zijn en dus altijd op ieder moment moeten kunnen vluchten is hun spijverteringsstelsel zo opgebouwd dat het telkens mondjesmaat eten nodig heeft zodat de spijsvertering opgang blijft en er constant energie voor het lichaam is om te kunnen vluchten.

Naast goed ruwvoer is luzerne ook een fijn om te voeren aan je paard. Luzerne is namelijk een bron van eiwitten die het lichaam nodig heeft om aan te sterken na training maar ook worden eiwitten gebruikt in de groei van spieren en in de opbouw van iedere lichaamscel. 500 gram luzerne er dag kan je paard al veel goeds doen. Bij oudere paarden wordt de opname van eiwitten vaak lastiger, hierdoor hebben oudere paarden vaak meer nodig dan 500gram. Ook wanneer je paard zwaarder in training staat, denk aan Z – Zz licht niveau dressuur dan kun je jouw paard wel een kilo luzerne per dag bijvoeren. Dit zal je paard helpen met herstellen na de training en om zijn eiwit voorraad op peil te houden.

Naast luzerne en ruwvoer voeren we vaak ook bix. Er wordt tegenwoordig veel besproken over bix. Het schijnt misschien toch niet zo gezond en goed voor paarden te zijn als we denken. Tenminste de varianten die met veel suikers en zetmeel doen niet veel voor het welzijn van je paard en kunnen je paard zelfs juist slechter maken. Het is daarom belangrijk om opzoek te gaan naar een brok waar onder andere: organisch magnesium, vitamine E en C, MSM, prebiotica of probiotica, essentiële aminozuren en plantaardige omega 3 vetzuren. Dit zijn ingrediënten die je graag wilt hebben in een brok. Wat je ook kun doen is de ingrediëntenlijst van de zak brokken die je paard krijgt eens googelen. Hiermee kun je zelf vaak al inschatten of het een goede brok is of niet. Let in ieder geval op de suikers! En geef je paard nooit meer dan 3 kilo biks per dag zeker niet wanneer je paard op L/M biveau traint want zoveel heeft je paard niet nodig.

Naast bix kun je natuurlijk zelf ook een muesli of slobber geven. Je paard zal hier altijd blij mee verrast zijn! Probeer hierin ook een gezonde variant te vinden door de ingrediëntenlijst te googelen en 500 gram per dag extra is meer dan genoeg!

Wist je dat een paard dat 24/7 op de wei staat en alleen leeft van dit gras wel zo’n 32 tot 44 kilo gras per dag moet eten om aan zijn ruwvoer behoefte te komen. Dit komt doordat hooi vaak wat nattig is waardoor het niet genoeg droge stof heeft voor het h. Maar wanneer je paard zoveel gras eet dan krijgt het ook heel veel suikers binnen zeker in het voorjaar. Wist je dat hoe korter het gras is hoe meer suikers er in zitten, omdat kort gras in de bloei is. Uitgegroeid hoogstaand gras wat stengelig is lijkt helemaal niet gezond maar is juist veel beter voor je paard. Doordat het harde stengels zijn moet je paard er langer op kauwen en ook zit hier meer droge stof in en hebben ze vaak minder nodig. Toch zal je paard moeten wennen als hij van kort naar lang gras gaat. Want kortgras vinden ze vaak veel lekkerder door de suikers.

Naast voer zie ik ook vaak supplementen voorbij komen. Supplementen bijvoeren zijn best hip tegenwoordig en daar maak ik me soms best zorgen om. De marketing van sommige voedings bedrijven zijn zo goed dat je als eigenaar je bijna schuldig gaat voelen als je dit mooie product weg houdt bij je paard. En eigenaren voelen zich hierdoor aangesproken en gaan hierin mee, wat ik volkomen kan begrijpen want al zou ik zelf minder weten  van de organen en de werking hiervan bij het paard en ook zelf niet gezien hebben hoe ziek paarden kunnen worden van de verkeerde supplementen dan zou ik dit ook gelijk geloven!

Wat ook nog wel eens fout wil gaan is dat het buurman paard onwijs opknapt van een supplement en we graag hetzelfde effect voor ons eigen paard willen en dan hetzelfde gaan geven. Alleen vergeten we hierin dat elk paard anders is en zeker als het neerkomt op “ik wil mijn paard soepeler” dan heeft dat voor ieder paard een andere betekenis. Zo kan het andere paard onwijs geholpen zijn met glucosamine omdat hij al wat last kreeg van zijn gewrichten terwijl jouw paard juist vitaminen en mineralen in de spieren tekort komt waardoor hij minder goed kan herstellen na een training.

Supplementen zijn mooie producten om je paard mee te ondersteunen maar het belangrijkste blijft altijd, een goed zadel te hebben, correct je paard te trainen, een goed rijschema (dus opbouw en afbouw van je trainingen) en uiteraard goed blijven kijken naar je paard. Merk je dat hij gevoeliger wordt op zijn rug laat dit dan niet te lang op zijn beloop gaan. En vermoed je dat jouw paard echt pijn heeft ga dan naar een dierenarts want een supplement kan dit niet verhelpen.

Wanneer je supplementen gaat voeren aan je paard, wees je dan wel bewust om te beginnen met 1 supplement en dit eerst een aantal weken te geven zodat je goed kunt beoordelen of je paard hier daadwerkelijk beter van wordt of niet. Als je meerdere supplementen in 1 keer gaat geven dan weet je uiteindelijk niet welk supplement nou echt helpt en welke niet want een paard heeft meestal maar 1 of 2 supplementen nodig. De rest wat je paard extra krijgt moet hij allemaal afvoeren en is dus een hogere belasting op de lever en nieren.

Wat ik ook altijd aanraad bij supplementen om soms even een stopweek in te lassen. Zo kun je zelf zien en merken aan je paard of hij het supplement nog nodig heeft of niet. Daarnaast maak je het lichaam ook weer even wakker. Ook kan het zo zijn dat jouw paard in de winter wel glucosamine nodig heeft maar in de zomer niet. Omdat het ruwvoer constant verandert voor je paard en omdat paarden in de zomer vaak veel meer grazen krijgen ze ook al meer vitaminen en mineralen binnen. Dus geef je jouw paard in de winter een supplement bij wat enorm helpt! Probeer dit dan eens af te bouwen in de zomer om te kijken of je paard het dan zelf allemaal weer aan kan.

Naast een gezond voedings patroon kun je jouw paard ook af en toe verrassen met deze lekkers:

  • Komkommers
  • Wortels
  • Selderij (kan ook helpen bij het afvoeren van vocht)
  • Appels
  • Aardbeien
  • Bananen
  • Peren
  • Watermeloen (lekker verkoelend op warme dagen)

Ik hoop dat ik je door middel van dit artikel iets heb kunnen bijbrengen over voeding. En vooral dat ruwvoer het allerbelangrijkste is en dat je verder alleen hoeft bij te voeren om de mineralen en vitaminen aan te vullen die in het ruwvoer missen.

Deel dit artikel