bokkend paard (3)

Het trainen van een paard (Deel III)

Een paard trainen aan de hand van de 5 elementen

Nadat we hebben gekeken naar wat je intern en fysiek kunt trainen bij je paard hebben we ook nog te maken met een stukje mentaal. Want het ene paard is het andere paard niet. Zo kan het ene paard heel snel leren en een ander paard lijkt het misschien nooit te leren.

Lees hier “een paard trainen deel I” terug wat gaat over de interne processen

Lees hier “een paard trainen deel II” terug wat gaat over het skelet en de spieren

Een heel eenvoudig en fijn hulpmiddel hierin zijn de 5 elementen. Het 5 elementensysteem komt uit de Chinese geneeskunde, het wordt hier al eeuwen gebruikt om zwakheden te herkennen waar je mee bent geboren. De 5 elementen zijn:

 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal
 • Water

Aan ieder element hangt een bepaald karakter en een sterk en zwak deel binnen het lichaam. Wanneer een paard niet lekker in zijn vel zit dan kan hij ook veranderen in een ander element. Een mooi voorbeeld hieraan vind ik het type houtpaard. Wanneer een houtpaard niet lekker in zijn vel zit dan kan hij veranderen in een metaal type. Metaal paarden zijn hele rustige en stabiele paarden terwijl houtpaarden heel erg werkwillig zijn, graag uitgedaagd worden en echt wel hun beweging nodig hebben. Ik zie in de praktijk wel eens gebeuren dat paarden een bom proef paard kopen ( aarde type) wat naarmate steeds drukker wordt omdat hij het beter naar zijn zin heeft bij de nieuwe eigenaren. Misschien zijn de levensomstandigheden verbeterd of gewoon het sociale contact met mensen en paarden en dan kan zo’n paard al helemaal opfleuren. Wat je dan krijgt is dat eigenaren eigenlijk een bomproef paard wilde maar nu toch een houttype hebben. En wanneer een houttype schrikt dan kan hij af gaan als een raket… Maar goed de eigenaar is vaak al gaan houden van zo’n paard en ze gaan dan toch de uitdaging aan samen. Soms een onwijs succes soms wat minder.

Maar goed dat verder even ter zijde. Door deze artikelen wil ik een stukje bewustzijn bij jou als ruiter creëren zodat je misschien beter kunt begrijpen waarom jouw paard bepaalde dingen doet. En dat hij dat vaak niet expres doet maar dat, dat zijn karakter is! Wanneer je kunt uitvinden wat voor type paard je hebt kun je ook veel beter inschatten hoe je de trainingen kunt opbouwen. Je weet dan zijn zwakke plekken en kunt hier rekening mee houden. Ook kun je misschien eerder compensatie herkennen en dit tijdig oplossen voordat het een groter probleem wordt.

Paarden in het element Hout:

Een hout type is de onvermoeibare harde werker. Hij werkt graag het zijn dan ook paarden die je in elke tak van de sport vaak hoger in het klassement tegen komt. Ze gaan voor hun eigenaar door het vuur mits ze goed behandelt worden. Waanneer je een hout paard niet met respect behandelt dan worden ze erg lomp en respectloos naar de mens. Als ruiter zijnde moet je niet bang zijn van het paard want een houtpaard heeft dit gelijk door en zal dan misbruik maken van de situatie. Het zijn dan ook geen paarden voor de beginnende ruiter. Wanneer een houtpaard lekker in zijn vel zit dan is het een hele harde werker en lijken ze onvermoeid. De zwakkere organen van een houtpaard zijn:

 • Lever
 • Gal

Hierdoor zijn ze sneller vatbaar voor:

 • Krampkoliek
 • Darmstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Problemen aan pezen
 • Oog ontstekingen
 • Brokkelhoeven

Houtpaarden houden van veel bewegen en als ruiter moet je sterk in je schoenen staan. Ze kunnen hard voor je werken en snappen alles erg snel maar kunnen ook snel in de stress schieten en wanneer ze van iets schrikken rennen ze hard weg.

Paarden in het element Vuur:

Dit zijn de kroelkippen van stal. Ze houden van aandacht en staan graag in de belangstelling. Echter in het zadel is het wel een heel ander paard. Vuurpaarden kunnen slecht geconcentreerd zijn en zijn vaak met alles bezig wat er rondom hun gebeurt omdat ze graag gezien worden. Het zijn perfecte paarden voor de dressuur want ze houden van show. Vuurtypes houden niet zo van buitenritjes en rijden liever in de rijbaan. Ze staan graag op een drukke stal waar ze veel aandacht krijgen. Wanneer een vuurtype niet lekker in zijn vel zit dan kan hij overslaan naar een water type. Water types zijn bange, nerveuze paarden die moeilijk zijn om te rijden.

De zwakkere organen van een vuurtype zijn:

 • Hart
 • Dunne darm

Hierdoor zijn ze vatbaarder voor:

 • Aandoeningen aan de doorbloeding
 • Aandoeningen aan het spijsverterings stelsel
 • Allergien
 • Schimmels
 • Bacterien

Vuurtypes moet je met een strenge maar satijnen handschoentjes rijden. Ze zijn erg snel beledigt en worden dan heel nerveus en kunnen zelfs gevaarlijk worden. Maar wanneer je een hecht team vormt dan gaan ze door het vuur voor je. Wanneer een vuur type de dressuur ring in komt dan zie je zo’n paard groeien van gratie en ze genieten dan ook echt van hun rondje in de ring.

Paarden in het element Aarde:

Aarde paarden zijn heel stabiel en zijn ook wel overal voor in. Ze kunnen een sprongetje maar ook een proefje. Ze zullen alleen nooit ergens in uitblinken en altijd tussen de midden moot behoren. Wanneer je gaat rijden moeten ze echt even warm worden en ze laten het ook wel duidelijk merken als ze geen zin meer hebben. Het zijn hele vriendelijke en lieve paarden zeker voor kinderen. Zijn grootste hobby is eten. Wanneer een aardepaard niet lekker in zijn vel zit dan kan hij overspringen naar het lompe gedrag van een houttype. Deze paarden hoeven op stal niet alle aandacht maar staan ook niet graag achteraan in een hoekje.

De zwakkere organen van een aarde type zijn:

 • Maag
 • Milt
 • Pancreas

Hierdoor zijn ze vatbaarder voor:

 • Insulineresistent
 • Maagproblemen
 • Gaskoliek
 • Vervetten
 • Voedsel allergien

Aarde types moet je niet heftig trainen, wel consequent en wat langer dan een hout of vuurtype omdat aarde types eerst op gang moeten komen. Het zijn hele goede recreatie paarden omdat ze nergens bang voor zijn en nergens van schrikken. In de wei zullen ze niet bovenaan in de kudde staan maar meer onderaan. Ze vinden alles wel best zolang er eten is.

Paarden in het element Metaal:

Metaal types willen liever geen gefrunnik aan hun lijf en zijn meer no-nonsense paarden. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ze zijn wat meer op zichzelf. Ze hoeven ook niet iedere dag te trainen. Het zijn paarden waar je als ruiter moeilijk een klik mee kan krijgen. Wanneer je ze niet met respect behandelt zullen ze zich nog meer naar binnen keren. Ze staan graag wat achterin de stal zodat ze zich volledig op zichzelf kunnen focussen. Ze doen niets meer en niets minder dan wat je van ze vraagt. Het is wel belangrijk om als ruiter te blijven werken aan het fysieke contact want anders kan het paard zich helemaal gaan afsluiten van de buitenwereld.

De zwakkere organen van een metaal type zijn:

 • Longen
 • Dikke darm

Hierdoor zijn ze vatbaarder voor:

 • Luchtweg problemen
 • Dikke darm problemen
 • Huid & vacht problemen
 • Diarree

Wanneer je een metaal paard traint dan moet je hem wel in lichte mate uit zijn comfort zone halen om beter te worden en om te voorkomen dat het paard af stompt. Het zijn fijne paarden voor de wagen en het zijn hele goede politie paarden.

Paarden in het element Water:

Water paarden zie je niet heel veel het zijn vaak hele slimme paarden maar hun basis emotie is angst. Ze lijken dan ook overal bang voor ook voor mensen. Merries in dit element worden vaak op jonge leeftijd al fokmerrie. Potentie hebben deze paarden vaak wel alleen is dit heel lastig om eruit te rijden omdat ze zo gecompliceerd en bang zijn.  Stille wateren diepe gronden is heel erg van pas op dit type paard. Je moet heel veel geduld hebben wil je verder komen met dit paard en terugval zal ook regelmatig gebeuren niet door jou maar vanuit de onzekerheid van het paard waarmee hij geboren is. Wanneer een vuurtype niet lekker in zijn vel zit dan kan het ook een water type lijken. Ze staan graag op een stiller plekje op stal maar wel dat ze alles in de gaten kunnen houden.

De zwakkere organen zijn:

 • Nieren
 • Blaas

Hierdoor zijn ze vatbaarder voor:

 • Problemen in de onderrug
 • Blaas problemen
 • Gewrichtsproblemen
 • Stijfheid

Een water paard kun je alleen trainen als het paard vertrouwen in je heeft. Bij water paarden moet je vaak veel herhalen maar ook met de juiste dosis afwisseling. Wanneer je iets nieuws gaat doen met een water type dan moet je als ruiter heel sterk in je schoenen staan want het paard zal veel angst vertonen. Ook kan een watertype ineens na 3 keer dezelfde sprong te hebben gemaakt gaan weigeren. Vaak is hun emmertje dan al vol omdat ze zoveel angst bij hun dragen dat ze het eigenlijk al niet meer aan kunnen.

De meeste rijpaarden die je ziet zijn toch wel Hout, Vuur en Aarde. Het belangrijke is wel om niet te vergeten dat zo’n paard een karakter sprong kan maken zeker wanneer je een paard gaat kopen. Is hij bij zijn oude eigenaresse bomproef dan hoeft dat bij jou nog niet zo te zijn. Dat ligt geheel aan het karakter en in hoeverre het paard in balans is.

Ik hoop dat je nu misschien je paard wat beter kunt begrijpen waarom hij bepaalde dingen doet. En dat wanneer je dit gedeelte samen met deel I en II meeneemt dat je jouw trainingen nog beter op jouw paard kan afstemmen. En dat jullie samen steeds verder gaan komen!

Mocht je vragen hebben hierover? Stuur me dan gerust een berichtje ik ben altijd bereid om te helpen.

Liefs, Sandy

Deel dit artikel