Vetenerian taping paard

Medical taping bij paarden

Ookwel kinesiology taping voor paarden genoemd…

Medical taping of ook wel kinesiologie taping komt oorspronkelijk uit de humane fysiotherapie. Het bestaat nog geen eens heel zo heel lang rond 1975 heeft een Japanse chiropractor dit ontdekt. Humaan wordt het zowel in de competitie als in de revalidatie gebruikt met hele mooie resultaten. Het kon daarom ook niet uitblijven om ook bij paarden te gaan gebruiken. De tape bij paarden is wel iets anders dan de humane tape het heeft een hypoallergene lijm en heeft meer rek dan de humane tape. Je kunt ze in allerlei kleuren tegen komen maar de de kleuren hebben geen andere werking. Niet dat rood bijvoorbeeld strakker is dan blauw. Alles is hetzelfde en het licht aan de behandelaar hoe deze geplakt wordt.

Wat maakt medical taping zo’n fijne tool?

Het mooie met medical taping is dat het de “range of motion” ondersteund, het blokkeert de gewrichten niet maar ondersteund ze juist en behoudt de volledige beweeglijkheid. Daarnaast afhankelijk van de manier waarop het getapet is kan het allerlei gezondheidsvoordelen hebben zoals:

 • Activatie van het lymfestelsel
 • Controleren van zwelling en oedemen
 • Activatie van de bloedsomloop
 • Afvalstoffen kunnen sneller worden afgevoerd
 • Fascia ruimte geven voor een betere functie
 • Pijn controleren en zelfs reduceren
 • Spieren ondersteunen of ontlasten
 • Vergroten van de beweeglijkheid in een gewricht
 • Ondersteunen bij wondheling

Het is een hele mooie manier om het lichaam extra te ondersteunen na een behandeling. Zo is terugval naar de “oude” stand minder snel mogelijk en leert het paard gemakkelijker om zijn lichaam correct te gebruiken.

Belangrijk wanneer jij je paard wilt laten tapen….

Wanneer je jouw paard wil laten tapen zorg dan altijd dat je paard goed schoon is. Hoelang de tape blijft zitten is erg afhankelijk van de vacht van je paard. Paarden met lange haren blijft het vaak minder lang zitten. Ook wanneer ze gaan rollen in het zand dan zal alles er vrij snel vanaf gaan. Maar meestal kan de tape zo’n 2 dagen tot een week blijven zitten.

Ik kan je paard zo tapen dat je kunt blijven rijden en dat je paard juist gemotiveerd wordt om de achterhand beter te gebruiken. Alleen je mag helaas niet starten met tape op je paard! Dat is verboden vanuit de FEI. Wanneer een bepaalde taping wordt gebruikt om je paard te ondersteunen in de training dan zie je wel dat ook al haal je de tape er vanaf je paard al vrij snel de goede houding aan blijft nemen.

In welke situaties kan medical taping een paard helpen?

 • Peesblessures > hierbij kunnen we de pees ondersteunen tijdens de opbouw. Dit moet bij iedere training opnieuw gedaan worden.
 • Patella luxatie > Hierbij wordt de spier ingetapet en op spanning gebracht. Deze tape kan meerdere dagen blijven zitten en hier kun je mee trainen.
 • Houding verbeterend > Hierbij worden de zwakke aspecten getapet zodat je paard leert de juiste spieren aan te spannen en andere spieren te ontspannen. Bijvoorbeeld bij paarden die een “hangbuik” hebben na een rust periode. Maar ook bij paarden die het moeilijk vinden om van de voorhand af te komen.
 • Spierscheuren > Bij een recente spierscheur kunnen we snel veel verbetering halen bij een oudere spierscheur soms wel iets maar niet veel meer.
 • Litteken > littekens weer soepeler maken d.m.v. taping.
 • Sprong problemen > ondersteunend getapet worden zodat spieren en pezen sterker kunnen worden.
 • Gewricht stijfheid > en ook bij artritis kunnen we ondersteunend tapen, wel moet dit meerdere keren herhaald worden voor het meeste resultaat.
 • SI gewricht & bekken problemen > hierbij heeft taping hele mooie effecten. Je paard krijgt dan het extra beetje steun vanuit de tape en kan dan makkelijker sterker worden in de achterhand. Vooral bij mobiele paarden is dit een hele fijne methode.
 • Fasciale spanning weg halen > Fascia is een soort deken wat over je paard heen ligt en wanneer hier een plooi in komt dan kan dit je paard volledig strak trekken. Door middel van fascia tapen kun je dit herstellen, mits er geen littekenweefsel onderhuids is ontstaan.

Let wel het tapen doe ik de eerste keer altijd in combinatie met een behandeling. Mocht er dan iets naar boven komen en heeft jouw paard hierna wat vaker taping nodig dan kom ik dat gewoon los van een behandeling doen. Maar ik vind het belangrijk eerst de gehele gezondheid in kaart te hebben en vaak kan ik al redelijk wat ongemakken weg halen tijdens een behandeling en kunnen we de tape dan optimaal aanbrengen op de zwakkere punten van het lichaam bij je paard!

Liefs, Sandy

Wil jij je paard eens laten tapen?

Wil je misschien ondersteuning tijdens de revalidatie of je paard eens laten behandelen? Boek dan nu jouw afspraak vrijblijvend en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Deel dit artikel